planinski muzej
Poletni čas od 1. 6. – 15. 9.
(vsak dan)
9.00 -19.00

Zimski čas 15. 9. - 31. 5.
(vsak dan)
9.00 - 17.00

Zaprto:1. 11., 30.12. in 31. 12.

Izven urnika odprto za najavljene skupine.
muzej planinstva
Bi bili radi obveščeni o novicah na naši sceni? Naročite se … »


Slovenski planinski muzej

Triglavska cesta 49
4281 Mojstrana
T: +386 (0)8 380 67 30
info@planinskimuzej.si

muzej planinstva

Soustvarjajte Slovenski planinski muzejMuzejskih eksponatov je največ iz Gorenjske, iz drugih delov Slovenije bistveno manj. Naprošamo vse, ki imajo razne planinske predmete, dokumente in druga gradiva, da jih odstopijo za muzejsko zbirko.

O razstavah

Rdeča nit stalne postavitve razstave bo VZPON NA GORO, ki bo predstavljal osnovno zgodbo. Ta je razdeljena na enajst vsebinskih sklopov, ki bodo prikazovali pestro slovensko planinsko dejavnost skozi zgodovinski čas.

Stalno razstavo bomo oblikovali na osnovi zbranega gradiva in razpoložljivega prostora. Osrednja muzejska zbirka bo predstavljena na panojih, v vitrinah in plazma ekranih. Za predstavitev bo uporabljena sodobna tehnologija.

Velik poudarek pa bo na občasnih razstavah, kjer bomo predstavljali posamezna področja planinstva tako po dejavnosti kot tudi regijsko.

Muzej vseh Slovencev

Zato vabimo vsa planinska društva, ki so izdala jubilejne kronike, da kratke povzetke posredujejo skupini za pripravo vsebine muzeja. Prav tako naprošamo vse, ki imajo razne planinske predmete, dokumente in druga gradiva, da jih namenijo za muzejsko zbirko.

Razstavni eksponati:
•    planinski predmeti, ki imajo vsebino;
•    stari dokumenti;
•    arhivsko gradivo;
•    fotografije z vsebino;
•    stare razglednice koč;
•    knjige s planinsko tematiko… 
  

Muzejskih eksponatov iz drugih delov Slovenije je bistveno manj kot iz Gorenjske. Če želimo, da bo Slovenski planinski muzej res vseslovenski je prav, da se v zbiranje muzejskih eksponatov vključimo vsi člani planinske organizacije in tako pripomoremo, da bo muzej vsebinsko čim bogatejši.
Nazaj