planinski muzej
Poletni čas od 1. 6. – 15. 9.
(vsak dan)
9.00 -19.00

Zimski čas 15. 9. - 31. 5.
(vsak dan)
9.00 - 17.00

Zaprto:1. 11., 30.12. in 31. 12.

Izven urnika odprto za najavljene skupine.
muzej planinstva
Bi bili radi obveščeni o novicah na naši sceni? Naročite se … »


Slovenski planinski muzej

Triglavska cesta 49
4281 Mojstrana
T: +386 (0)8 380 67 30
info@planinskimuzej.si

muzej planinstva

Odprtje razstave Življenje pod Triglavom v TrstuSlovensko planinsko društvo Trst vabi na odprtje razstave Življenje pod Triglavom
v soboto, 22. oktobra 2011, ob 17. uri v Konferenčni-razstavni dvorani NŠK v Narodnem domu, ulica Filzi 14, Trst.
Razstavo je pripravila Planinska zveza Slovenije v sodelovanju s Slovenskim planinskim muzejem.
Glasbena kulisa Ženska pevska skupina Stu ledi.
Ob 18. uri v Veliki dvorani Narodnega doma sledi še projekcija igrano-dokumentarnega filma Sfinga.


 
O razstavi Življenje pod Triglavom:
Planinska zveza Slovenije je v sodelovanju s Slovenskim planinskim muzejem, ki je bil odprt lani, pripravila razstavo Življenje pod Triglavom. Razstava govori o zgodovini organiziranega planinstva in življenju pod Triglavom, našim Očakom, pod katerega praktično sodi celotna Slovenija. Slovence so gore, planinstvo in gorništvo bistveno zaznamovali, saj si našega življenja brez naših prelepih gora ne znamo predstavljati. Vse to smo vpeli v svoje življenje - v naša planinska društva, v prostovoljno vodništvo, delo z mladimi in delo mladih, v usposabljanja in preventivo za varnejše obiskovanje gora, v alpinizem, kjer imamo svetovno znane alpiniste z vrhunskimi dosežki, pa v športno plezanje, kjer naše športne plezalke in plezalci dosegajo odlične rezultate, v planinske koče in preko 9000 kilometrov planinskih poti, v turno kolesarstvo ... Zavedamo se tudi, kako pomembno je varovanje gorske narave in narave na sploh, zato se v Sloveniji in še posebej v Planinski zvezi Slovenije ter Triglavskemu narodnemu parku in Alpski konvenciji veliko posvečamo varovanju okolja. V duhu tega pa znanja o flori in favni ter varstvu gorske narave podajamo tudi preko usposabljanj Planinske zveze Slovenije. Planinstvo in gore so že od nekdaj bile vir navdiha tudi pesnikom in pisateljem, zato ni nenavadno, da se v Planinski zvezi ukvarjamo tudi s planinsko kulturo, ki zajema širok spekter udejstvovanja.
Vse to, vse naše planinstvo v Sloveniji pod Triglavom, želimo predstaviti tudi zamejskim Slovencem in slovenskim planinskim društvom v zamejstvu. Preko razstave želimo torej približati naše gore, razvojni lok slovenske planinske, gorniške, alpinistične ... in gorsko-reševalne zgodovine, prepletene z naravovarstvenimi, kulturnimi in izobraževalnimi vsebinami, dandanašnjim delovanjem ter dosežki, ki so Slovenijo ponesli v svet. Vse to skozi fotografijo in besedo.
Razstava je pripravljena v slovenskem in angleškem jeziku.
Razstavo sofinancira Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.
Zdenka Mihelič
----------------------------
O filmu Sfinga:
V začetku aprila 2011 smo dobili težko pričakovani igrano-dokumentarni film Sfinga. Film na simpatičen in izviren način primerja prvenstveni in prvi prosti vzpon v smeri Obraz Sfinge, ki se nahaja v najbolj markantnem delu Triglavske severne stene. Osrednja zgodba gledalca popelje od priprav alpinistov na vzpon, po poti do stene in preko nje, vse do tako želenega vrha.
V uvodnih minutah filma preletimo najlepše kotičke Triglavskega narodnega parka in mimogrede pokukamo tudi v zgodovino osvajanj in prvih pristopov na Triglav.
Sfinga, ki jo prikazujemo kot živo bitje, preko celega filma drži vse vajeti v svojih rokah in se plezalcev otepa z različnimi ukanami. Največja zanka, ki jo postavi, je v tem, da časovno pomeša in skoraj dobesedno zlije v enega oba najbolj pomembna vzpona v Obrazu, t.j. prvega vzpona nasploh, ki sta ga leta 1966 po desetih letih poskusov opravila Ante Mahkota in Peter Ščetinin (v filmu sta ju upodobila brata Miha in Anže Marenče) ter prvega prostega vzpona iz leta 1995, ki sta ga opravila Gregor Kresal in Miha Kajzelj.
Ideja in scenarij sta zasnovala alpinista Tine Marenče in Gregor Kresal. Režijo je prevzel Vojko Anzeljc, vizualni izgled filma Matej Križnik, ton pa Gašper Loborec. Glasbo je prispevala glasbena skupina Siddharta, animacije pa studio Kerozin. Filmska ekipa je v zahtevnih snemalnih pogojih snemala pod vodstvom producenta Saša Kolariča in Produkcijske skupine Mangart.
Film Sfinga je bil letos aprila na Mednarodnem gorniškem filmskem festivalu nagrajen z nagrado publike.
Ekipa Sfinga
 Nazaj