planinski muzej
Poletni čas od 1. 6. – 15. 9.
(vsak dan)
9.00 -19.00

Zimski čas 15. 9. - 31. 5.
(vsak dan)
9.00 - 17.00

Zaprto:1. 11., 30.12. in 31. 12.

Izven urnika odprto za najavljene skupine.
muzej planinstva
Bi bili radi obveščeni o novicah na naši sceni? Naročite se … »


Slovenski planinski muzej

Triglavska cesta 49
4281 Mojstrana
T: +386 (0)8 380 67 30
info@planinskimuzej.si

muzej planinstva

SLOVENSKO PLANINSKO DRUŠTVO BARILOCHE iz ARGENTINEV sodelovanju s Svetovnim slovenskim kongresom vas
v četrtek, 8. decembra 2011, ob 18. uri,
ob 60-letnici ustanovitve,  vabimo na odprtje in ogled razstave
SLOVENSKO PLANINSKO DRUŠTVO BARILOCHE iz ARGENTINE,
obogatene s fotografijami FRANCETA URBANIJE.

 

SLOVENSKO PLANINSKO DRUŠTVO BARILOCHE (ARGENTINA)

Ustanovljeno: 22. 2. 1951

Ustanovni člani: Slavko Adamič, dr. Vojko Arko, Janko Bradač, Dinko Bertoncelj, Boris Černigoj, Janez Duhovnik, Janez Fleré, Milan Godec, Ciril Jereb, Martin (Davorin) Jereb, France Jerman, Andrej Kukovica, Rudi Padovan, Tonček Pangerc, Miha Robinek, Blaž Razinger, Bara Remec.

Predsedniki društva (poslovna doba se začne junija)
France Jerman, 1951–1956 / Dr. Lojze Grzetič, 1956–1959 / Dinko Bertoncelj, 1959–1961 / France Jerman, 1961–1980 / Dinko Bertoncelj, 1980–1995 / Stane Žužek, 1995 / Matjaž Jerman, 1995–1997/ arh. Andrej Duh, 1997–2004 / Matjaž Jerman, 2004–2006 / arh. Andrej Duh, 2006–2007 / Matjaž Jerman, 2007–2010/ Milan Magister ml., 2010–2011

Začetek slovenskega gorništva v Argentini sega že v prvo polovico 20. stoletja, s prihodom politične emigracije po 2. svetovni vojni pa je dobilo nov zagon in velik razmah. Zaradi navezanosti na gore v domovini je mnogo izseljencev, predvsem mladih fantov, v novi deželi iskalo gorate pokrajine. Tako se jih je veliko naselilo v Barilochah ob vznožju patagonskih Andov. Sami sebe so že od začetka imenovali šumski bratje. Gore so jim predstavljale vez med staro in novo domovino.
22. februarja 1951 so na pobudo Franceta Jermana in Tončka Pangerca ustanovili Slovensko planinsko društvo Bariloche, nekaj mesecev kasneje pa je bila ustanovljena tudi njihova sekcija v Buenos Airesu, kjer sta bila gonilni sili Bara Remec in Robert Petriček. Poglavitni cilj je bil gojiti ljubezen do gora in slovenske domovine. Njihove prve dejavnosti so bile gorniške in smučarske. Z mladostno zagnanostjo so ti argentinski skalaši začeli osvajati tamkajšnje vrhove, med katerimi so bili mnogi še deviški in brez imen. Skozi velika vrata andinizma so stopili leta 1952 s prvenstvenimi vzponi na nepramagljivi navpični granitni stolp, ki so ga poimenovali Slovenski zvonik in na neosvojena stolpa v gorski verigi Tres Picos, poimenovana Tumov in Freyev stolp. Od tedaj naprej so se uspehi, odprave in prvenstvene smeri kar vrstile in po zaslugi naših gornikov je slovensko ime z velikimi črkami zapisano v zgodovini Andov. V vseh najpomembnejših patagonskih stenah je zarisana vsaj ena slovenska smer. Mnoge med njimi so še neponovljene in vzbujajo občudovanje v svetovni alpinistični areni. Slovenska imena, plezalne smeri in vpisne knjige na vrhovih so trdne priče slovenske narodne zavesti.

Enako pomembno pa je tudi delovanje Slovenskega planinskega društva na drugih področjih, saj ima že od začetka pod svojim okriljem celotno slovensko udejstvovanje v Barilochah - od gorništva, smučanja, taborjenja do gledališke, pevske, folklorne, verske, literarne in likovne dejavnosti, družabnih prireditev, knjižnice in šolstva v slovenskem jeziku. V zvezi s slednjim delujejo Slovenska osnovna šola Jakoba Aljaža, vrtec Ciciban, srednješolski tečaj dr. Vojko Arko in tečaj slovenskega jezika  - ABC po slovensko.
Dejavna slovenska skupnost v vse vlaga ogromno nesebičnega dela s ciljem ohranjanja slovenske narodne zavesti, tradicije, jezika in ljubezni do domovine.


FRANCE URBANIJA  - FOTOGRAFSKA RAZSTAVA »BARILOŠKA ROMANCA«

»Fotografiram predvsem zato, da bi še drugi podoživljali lepote narave, ki nas v malem in velikem preseneča s svojim bogastvom; zato,  da bi se spominjali ljudi, s katerimi se srečujemo in dogajanj , ki se vrstijo drug za drugim. Verjamem, da spomini  dajejo moč.  Verjamem, da k osvežitvi spominov in s tem tudi k večji popolnosti življenja more še kako pomagati tudi fotografija.«

Tokratna razstava je izbor fotografij iz leta 1996, ko je France Urbanija obiskal Argentino, kjer je skupaj s tamkajšnjimi Slovenci in njihovimi argentinskimi prijatelji praznoval petinštiridesetletnico Slovenskega planinskega društva Bariloche. Tedaj je z njimi poromal tudi na nekatere vrhove in tako so nastale pričujoče podobe.

»S to razstavo želim izraziti vsaj majhno zahvalo njim, ki jim, daleč od neizmerno ljubljene domovine, ob vsakem koraku v gore še posebej zadrhti srce z oživljenim spominom na domače kraje.«


 
Nazaj