planinski muzej
Poletni čas od 1. 6. – 15. 9.
(vsak dan)
9.00 -19.00

Zimski čas 15. 9. - 31. 5.
(vsak dan)
9.00 - 17.00

Zaprto:1. 11., 30.12. in 31. 12.

Izven urnika odprto za najavljene skupine.
muzej planinstva
Bi bili radi obveščeni o novicah na naši sceni? Naročite se … »


Slovenski planinski muzej

Triglavska cesta 49
4281 Mojstrana
T: +386 (0)8 380 67 30
info@planinskimuzej.si

muzej planinstva

Otvoritev BarilocheV četrtek, 8.12. 2011 smo v prostorih Slovenskega planinskega muzeja odprli priložnostno
razstavo ob 60-letnici ustanovitve SLOVENSKEGA PLANINSKEGA DRUŠTVA BARILOCHE IZ ARGENTINE, obogateno s fotografsko razstavo Franceta Urbanije. Dogodek smo pripravili v sodelovanju s Svetovnim slovenskim kongresom in njihov predsednik dr. Boris Pleskovič je razstavo tudi odprl. Program ob odprtju so oblikovali dolgoletni podpredsednik SPD Bariloche Boris Kambič, ki je predstavil delo društva in življenje slovenske skupnosti v Argentini in obenem prebral pozdravno pismo njihovega predsednika Milana Magistra; navzoče je pozdravil podpredsednik Planinske zveze Slovenije Tone Tomše; dr. Stanko Klinar je spregovoril o njihovi bogati literarni dejavnosti; za kulturni program so poskrbeli Tone Kuntner z recitacijami ter Marko in Mojca Jerman s charangom in violino – slednja sta sin in vnukinja enega od ustanoviteljev SPD Bariloche in dolgoletnega predsednika Franceta Jermana. Franceta Urbanijo in njegove fotografije, ki so nastale ob obisku Bariloch leta 1996 pa je predstavila Elizabeta Gradnik. Med gosti je bil tudi župan občine Kranjska Gora Jure Žerjav.
Odprtja razstave se je udeležilo več kot sto obiskovalcev, med njimi so bili mnogi, ki so se po osamosvojitvi Slovenije iz Argentine vrnili v domovino.
Razstavo spremlja powerpoint predstavitev društva, ki ne praznuje le 60-letnice obstoja temveč tudi 50 let delovanja slovenske osnovne šole Jakoba Aljaža, ki deluje v njegovem okviru. Možen je tudi nakup knjige V kraljestvu kondorjev in neviht, ki jo je leta 2001 ob polstoletnici andinizma slovenskih izseljencev v Argentini izdala Celjska Mohorjeva družba.
 
Razstava bo na ogled do 12. februarja 2012.Nazaj