planinski muzej
Poletni čas od 1. 6. – 15. 9.
(vsak dan)
9.00 -19.00

Zimski čas 15. 9. - 31. 5.
(vsak dan)
9.00 - 17.00

Zaprto:1. 11., 30.12. in 31. 12.

Izven urnika odprto za najavljene skupine.
muzej planinstva
Bi bili radi obveščeni o novicah na naši sceni? Naročite se … »


Slovenski planinski muzej

Triglavska cesta 49
4281 Mojstrana
T: +386 (0)8 380 67 30
info@planinskimuzej.si

muzej planinstva

33. planinska slikarska kolonija "VRATA 2012"V sodelovanju s Planinskim društvom Dovje - Mojstrana, vas

v torek, 7. avgusta 2012, ob 17. uri,

vabimo na odprtje razstave likovnih del udeležencev 33. planinske slikarske kolonije

"VRATA 2012" 


Ob 33. planinski likovni koloniji »Vrata«


Dvaindvajset slikarjev in slikark je tudi letos ustvarjalo svoja dela v enem najlepših ateljejev na svetu – v dolini Vrata pod Triglavom. Kolonija, ki jo je že triintridesetič organiziralo Planinsko društvo Dovje Mojstrana, je potekala od 20. do 25. maja, njena posebnost pa je številčna udeležba in kar nekaj slikarjev, ki so se je udeležili prvič.
Ob lanskoletni koloniji sem zapisala, da se je v mnogih letih oblikovalo neko trdno, stalno jedro slikarjev, ki se udeležijo skoraj vsake kolonije; žal letos med njimi ni več enega najboljših slikarjev – Rudija Reichmanna, ki je kar osemnajstkrat s svojimi deli obogatil kolonije oziroma razstave. Prav je, da se tudi na tem mestu z nekaj besedami poklonimo njegovemu spominu.
Rodil se je 9. januarja 1933 na Jesenicah, kjer je ostal vse življenje. Slikanje ga je spremljalo že od zibelke, saj se je z njim ljubiteljsko ukvarjal njegov oče Rudolf. Rudi je tako že kmalu naredil prve slikarske korake in se kot štirinajstleten včlanil v jeseniški likovni klub DOLIK, ustanovljen leta 1946. Prevladujoča tematika njegovega slikarstva je bila krajina, čeprav se je občasno posvečal tudi figuraliki in tihožitjem. Z mešanico realizma, impresionizma in svojstvene barvne palete je že kmalu oblikoval svoj lasten in prepoznaven likovni izraz, s katerim je očaral mnoge ljubitelje umetnosti. Zato ni čudno, da so njegova dela našla prostor ne le v domovini temveč tudi izven meja -  zlasti tista, na katerih je upodobil gorenjsko pokrajino oziroma gore. Slednje so mu bile najbližje prav v likovnih kolonijah v Vratih, pogosto pa ga je s svojo kristalnostjo pritegnila tudi Triglavska Bistrica. Bil je eden prvih udeležencev, ki je upodabljal arhitekturne značilnosti vasi pod gorami in panoramske poglede nanje.
Njegov opus obsega okrog 900 del, pogosto je razstavljal na samostojnih in skupinskih razstavah. S svojim talentom, znanjem in izkušnjami je bil zgled mnogim, ki so se, tako kot on, podali na pot zvestih in neomajnih občudovalcev in upodobljevalcev slovenske pokrajine.
 
Elizabeta Gradnik
 

Razstavljajo:

Marjan Burja, Jasminka Čišič, Feliks Frühauf, Anton Kavčič, Alenka Klemenčič, Ivan Kolar,
Marija Kovač, Marjan Maznik, Marjan Miklavec, Slava Mlakar, Ana Mlekuž Višnar, Janez Mohorič,
Edi Sever, Franc Skerbinek, Draga Soklič, Vida Soklič, Pavle Ščurk, Slavica Štirn, Alojz Štirn,
Zdenka Vinšek, Erika Železnik, Rozi Žnidaršič.Nazaj