planinski muzej
Poletni čas od 1. 6. – 15. 9.
(vsak dan)
9.00 -19.00

Zimski čas 15. 9. - 31. 5.
(vsak dan)
9.00 - 17.00

Zaprto:1. 11., 30.12. in 31. 12.

Izven urnika odprto za najavljene skupine.
muzej planinstva
Bi bili radi obveščeni o novicah na naši sceni? Naročite se … »


Slovenski planinski muzej

Triglavska cesta 49
4281 Mojstrana
T: +386 (0)8 380 67 30
info@planinskimuzej.si

muzej planinstva

Tretji dan Alpske konvencije v SlovenijiTRETJI DAN ALPSKE KONVENCIJE V SLOVENIJI VABI NA KOLESARJENJE V VRATA


V soboto, 4. avgusta 2012,
vas vabimo na 3. Dan Alpske konvencije,
ko organiziramo rekreativno kolesarjenje iz Mojstrane v dolino Vrata pod Triglavsko severno steno in bogat spremljevalni program pri Slovenskem planinskem muzeju.

Večer pred tem, v petek, 3. avgusta 2012
, pa bo v Slovenskem planinskem muzeju potekal posvet z naslovom Alpska konvencija in primeri dobre prakse, ki ga bomo zaključili s Filmom o Triglavskem narodnem parku in multivizijo Za Alpe.
 
Vsi dogodki v petek in soboto so brezplačni.P R O G R A M

Petek, 3. avgust 2012
,
ob 17.30 v Slovenskem planinskem muzeju pričetek posveta Alpska konvencija in primeri dobre prakse
ob 20.00 zaključek posveta in odmor za osvežitev
ob 21.00 predstavitev Filma o TNP in multivizije Za Alpe – na velikem platnu pred Slovenskim planinskim muzejem (V primeru slabega vremena bosta projekciji v SPM.)


Sobota, 4. avgust 2012,
ob 8. uri, pred Slovenskim planinskim muzejem in v njem Dan Alpske konvencije: Po alpskih dolinah s kolesom – v dolino Vrata!
8.00–8.45 prijava kolesarjev pred Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani
9.00 pričetek rekreacijskega kolesarjenja v Vrata (krajše kolesarjenje do Peričnika)
13.00 prihod kolesarjev nazaj pred Slovenski planinski muzej in pozdravni nagovori
14.30 prikaz gorskega reševanja v ostenju Grančišča nasproti Slovenskega planinskega muzeja

Spremljevalni program pred Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani:
od 9.30 do 16.00  
- delavnice za otroke, plezalna stena
                           - tržnica kmetijskih pridelkov in izdelkov domače obrti
                           - predstavitev dejavnosti CIPRE Slovenija, društva za varstvo Alp, PZS, TNP in drugih nevladnih organizacij
ob 10.00, 13.30 in ob 16.00 predvajanje filma Klic z gora v Slovenskem planinskem muzeju
od 11.00 do 18.00 Poletje na Pocarjevi domačiji (Zgornja Radovna, Info točka TNP): ogled domačije in predvajanje multivizije Za Alpe in novega predstavitvenega filma o TNP

V PRIMERU SLABEGA VREMENA PRIREDITEV V SOBOTO, 4. AVGUSTA ODPADE!

Oblikovalci in organizatorji programa 3. Dneva Alpske konvencije v Sloveniji:

Planinsko društvo Dovje – Mojstrana, Triglavski narodni park, Planinska zveza Slovenije, CIPRA Slovenija, Ministrstvo za infrastrukturo in prostor RS, Slovenski planinski muzej, Hiša Pr' Katr'

 
  • REKREATIVNO KOLESARJENJE V DOLINO VRATA:Kolesarji se lahko odločilo za daljše (A) ali krajše kolesarjenje (do slapa Peričnik, B).
Prijave:
4. avgusta 2012, od 8.00 do 8.45, pred Slovenskim planinskim muzejem.
Start: 4. avgusta 2012, ob 9. uri, izpred Slovenskega planinskega muzeja.
Prispevek udeleženca: udeležba na kolesarjenju je na lastno odgovornost in za vse udeležence brezplačna.

Udeleženci prejmejo: majico dogodka, osvežitev na dveh mestih (pri slapu Peričnik in v dolini Vrata), brezplačni ogled Slovenskega planinskega muzeja, filma Klic z gora in projekcij na Pocarjevi domačiji v Radovni.

Zahtevnost kolesarjenja:
A:
Po dolžini in glede na podlago je izlet lahek, razen klanca Kreda. Klanec Kreda je sicer asfalten, a je zelo strm (do 25-odstoten) in se ga je potrebno lotiti počasi, tako na vzponu kot na spustu. Ker bo morda potrebno del klanca prepešačiti, odsvetujemo kolesarske čevlje s plastičnimi podplati.
B: lahko kolesarjenje, primerno za vse vrste koles.
Višinska razlika: A: 340 m, B: 100 m.
Dolžina kolesarjenja (vzpon in spust): A: ca. 20 km, B: 9 km.
Obvezna oprema: gorsko/treking kolo na prestave z dobrimi zavorami oz. za B – vse vrste koles, dobre zavore, kolesarska čelada, prva pomoč, za A čevlji z nedrsečimi gumijastimi podplati, po možnosti rezervna zračnica, zračna tlačilka.

V času kolesarjenja bo urejena premična zapora ceste Mojstrana–Vrata.

Dostop z železniške postaje na Jesenicah do Mojstrane; vlak Ljubljana (odhod ob 6.55) – Jesenice (prihod ob 8.12) ima prostor za kolesa. Dolžina: 10,5 km. Višinska razlika: 80 m. Potreben čas: 30–40 min umirjene vožnje.


 
  • FILM O TRIGLAVSKEM NARODNEM PARKU in multivizija Za Alpe:Nov promocijsko predstavitveni film o TNP predstavlja vedute, značilnosti in posebnosti zavarovanega območja ter življenja v njem. TNP je iz različnih perspektiv prikazan v vseh letnih časih. Poudarek je na Triglavu – osrednjem simbolu parka in dolinah, ki se s Triglava spuščajo na vse strani. Film traja 12 minut.
Multivizija z naslovom Za Alpe je avdiovizualna predstavitev, v katero je vključenih več kot 400 izjemnih fotografij iz 60 zavarovanih območij v Alpah. Pripravo je koordinirala mreža zavarovanih območij v Alpah ALPARC. 21-minutna multivizija prikaže raznolike podobe alpskega sveta, pokrajin, običajev, življenja in življenjskih okolij ter možnosti povezovanja na območju alpskega prostora.
 

 
  • PRIKAZ GORSKEGA REŠEVANJA:Letos praznujemo 100-letnico organiziranega gorskega reševanja v Sloveniji. Ob tej obletnici in praznovanju so gorski reševalci Društva GRS Mojstrana pripravili prikaz gorskega reševanja v steni Grančišča. Prikaz boste lahko opazovali izpred Slovenskega planinskega muzeja.

 
  • FILM KLIC Z GORA:Film osvetli 100-letni zgodovinski razvoj reševanja v slovenskih gorah in predvsem stanje duha takrat in danes. Gorski reševalci dovolijo vpogled v svoj intimni svet želje pomagati, svet strahov, dilem in odgovornosti. V filmu se meša dokumentarni in igrani pristop, ki gledalcu približa ozadje prave reševalne akcije.

 
  • POCARJEVA DOMAČIJA v Zgornji Radovni – Info točka Triglavskega narodnega parka (5 km iz Mojstrane):
Muzejsko urejena hiša, ki velja za eno najstarejših domačij v TNP, s svojim videzom in bogato zbirko razstavljenih predmetov pričara obiskovalcu sliko življenja v krajih pod Triglavom od daljnih stoletij do danes. Obiskovalci si bodo 4. avgusta 2012 poleg domačije lahko ogledali tudi predstavitveni film o TNP in multivizijo Za Alpe (od 11. do 18. ure).

 
  • DELAVNICE IN PLEZALNA STENA:Otroci, mali in veliki, se bodo lahko udeležili različnih delavnic: ustvarjali bodo na temo planinstva, se igrali, raziskovali s pomočjo biologinje ter se naučili, kako ugotoviti, katere vrste dreves srečujejo na potepanju po naravi. Najbolj pogumni pa se bodo lahko preizkusili tudi v plezanju na umetni plezalni steni pred Slovenskim planinskim muzejem.

 
  • TRŽNICA:Na tržnici pred Slovenskim planinskim muzejem se bodo v času prireditve s svojimi pridelki predstavili kmetje širšega območja Julijskih Alp, na voljo bodo tudi izdelki domače obrti.
Lepo povabljeni!Nazaj