planinski muzej
Poletni čas od 1. 6. – 15. 9.
(vsak dan)
9.00 -19.00

Zimski čas 15. 9. - 31. 5.
(vsak dan)
9.00 - 17.00

Zaprto:1. 11., 30.12. in 31. 12.

Izven urnika odprto za najavljene skupine.
muzej planinstva
Bi bili radi obveščeni o novicah na naši sceni? Naročite se … »


Slovenski planinski muzej

Triglavska cesta 49
4281 Mojstrana
T: +386 (0)8 380 67 30
info@planinskimuzej.si

muzej planinstva

Fotografska razstava Janeza KramarjaV petek, 7 decembra 2012, vas ob 18. uri

vabimo na odprtje fotografske razstave JANEZA KRAMARJA

DREVESA


Na odprtju bo avtor predstavil tudi svoje posnetke s poti po Iranu.
 

Razstava bo na ogled do 20. januarja 2013.

 

 

O fotografski razstavi:

Fascinacija nad drevesi je lastna mnogim umetnikom pa tudi navadnim smrtnikom. Med fotografi se spomnimo le legende slovenske planinske fotografije, Jaka Čopa, ki je viharnikom posvetil obsežno monografijo. Človek se lahko istoveti z življenjskim ciklom drevesa od rojstva, rasti, zorenja, umiranja in smrti. Lahko se najde v mnogih njegovih lastnostih.
Pogoste so primerjave:  trden kot dren, močan kot hrast, nežen kot breza, grčast, trdoživ kot bor in podobne. Nekatera stara ljudstva so namesto zodiakalnega imela drevesni horoskop.
Drevesa so prevzela tudi Janeza Kramarja. Išče jih v različnih pokrajinah, v tujini na primer v puščavi Namibije in Toskani, doma pa v Julijskih Alpah in na Planinskem polju; išče jih v različnih letnih časih, fazah rasti, posamezna ali v skupinah.
Vešče najde najboljše kote za fotografiranje in ustvarja kompozicijsko odlične posnetke, ki včasih spominjajo na dela mojstrov impresionizma. Dovzeten je tako za drevo v celoti kot tudi za njegove detajle. Kljub impozantni pokrajini, ki je nedeljiv del fotografije, zna drevesu dati dominantno vlogo, ki pritegne pogled. Razstava zato deluje kompaktno, z izrazitim leitmotivom in je lepa obeležitev avtorjevega življenjskega jubileja.

Elizabeta Gradnik, univ. dipl. um. zgod.
 
 

O avtorju:

Janez Kramar, MF FZS, PPSA, EFIAP je član Fotokluba Jesenice in Fotokluba TNP.
Fotografira že od mladih let, z razstavno dejavnostjo pa se resneje ukvarja od leta 1994, ko se je vključil v Fotoklub Jesenice. Velik del njegove dejavnosti je posvečen popotniški fotografiji, sicer pa fotografira vse, kar se mu zdi zanimivo in lepo, predvsem krajino, letala, naravo in detajle.
Doslej se je predstavil s cikli fotografij Tu smo doma, Afriška obzorja, Kamen in peščenci, Vertikale, Drevesa, Krajine in obale, Letala, Puščave, Moja Slovenija, Zgodba o soli in s ciklom portretov Srečanja.
Sodeloval je na 359 skupinskih razstavah, od tega na 230 mednarodnih v tujini, in sicer v 71 državah na vseh kontinentih sveta.
Za svoja dela je prejel 130 priznanj in nagrad, največ v tujini. V letih 2006 do 2008 se je uvrstil na seznam WHO IS WHO IN PHOTOGRAPHY, ki ga vodi ameriška fotografska zveza. Je mojster fotografije FZS, za uspehe na mednarodnem področju je od Ameriške fotografske zveze prejel naziv PPSA, od Mednarodne fotografske zveze FIAP pa naziv EFIAP (Excellence FIAP).

Tokratna razstava je njegova enaintrideseta samostojna.

 
Nazaj