planinski muzej
Poletni čas od 1. 6. – 15. 9.
(vsak dan)
9.00 -19.00

Zimski čas 15. 9. - 31. 5.
(vsak dan)
9.00 - 17.00

Zaprto:1. 11., 30.12. in 31. 12.

Izven urnika odprto za najavljene skupine.
muzej planinstva
Bi bili radi obveščeni o novicah na naši sceni? Naročite se … »


Slovenski planinski muzej

Triglavska cesta 49
4281 Mojstrana
T: +386 (0)8 380 67 30
info@planinskimuzej.si

muzej planinstva

ZAKLJUČEK LITERARNEGA NATEČAJA MOJE NAJVEČJE VESELJE JE NA GORAH - ŠALJIVA PLANINSKA ZGODBAZAKLJUČEK LITERARNEGA NATEČAJA V SLOVENSKEM PLANINSKEM MUZEJU V MOJSTRANI

V sklopu prireditev ob 120-letnici ustanovitve Slovenskega planinskega društva smo v soboto, 16. marca 2013 v muzeju pripravili zaključno prireditev letošnjega vseslovenskega literarnega natečaja Moje največje veselje je na gorah. Na natečaju je sodelovalo 153 učencev iz 34 slovenskih osnovnih šol. Tema prispevkov, ki so nam jih poslali je bila šaljiva planinska zgodba v katero je bilo potrebno vplesti odlomek iz literarnih del znanih slovenskih pisateljev: Janka Mlakarja, Frana. S. Finžgarja, Matjaža Kmecla in Dušana Škodiča. Povod za takšno temo pa so bili Piparji,pobudniki ustanovitve Slovenskega planinskega društva in njihov zabavni časopis Planinski šaljivec. Vsi mladi pisatelji so v prispevke vložili veliko ustvarjalne energije in domišljije.
Komisija v sestavi Vladimir Habjan (urednik PV), Meta Košir (slavistka in učiteljica likovnega pouka), Danica Taljat (slavistka, učiteljica), Urban Golob (planinski pisatelj, alpinist) ter Irena Cerar (urednica National Geographic Junior in avtorica knjige Pravljične poti Slovenije) se je znašla pred nalogo izbrati najboljše. Pri izbiri je v prvi vrsti upoštevala, da je zgodba humorna in da vključuje izbrani odlomek. Pri ocenjevanju se je upoštevala tudi zanimivost, prepričljivost in izbirnost nove šaljive zgodbe. Najbolj pa so prepričale zgodbe z izraženim osebnim odzivom: duhovite, nepričakovane razlage, utemeljitve, asociacije in navezave na odlomek ali celo kakšno drugo, neznano ali podobno besedilo, osebo, lastno življenjsko izkušnjo …Tudi pravopisna pravilnost, zgradba in slog pisanja so bili pri izbiri pomemben dejavnik: jasnost izražene zgodbe, bogastvo besedišča in zgrajenih povedi ter predvsem izvirna, neklišejska raba sredstev umetnostnega jezika oziroma metaforičnost.

Utemeljitve:

4. – 6. razred:
1. mesto: Patricija Županovič, 6. razred, OŠ 16. december Mojstrana
    Mentorica: Polona Žagar

Zgodba Patricije Županovič z naslovom Sestrična, bacili in gore je komisijo prepričala z odlično oznako književnih oseb,  bogatim  besediščem  in metaforiko.
V zelo dobro zgrajeni zgodbi je izkazano tudi zelo dobro poznavanje planinske tematike (konkretno poimenovan dogajalni prostor: Krn, Drežnica, Gomiščkovo zavetišče, Škrlatica, markacije  …)
Izražen je tudi nagrajenkin osebni odnos do razpisane teme: Pravilen, pozitiven  odnos do hoje v gorah in planinske kulture (kako hodimo, kdaj počivamo, kdaj in koliko med hojo jemo in pijemo …)
Zgodbo odlikuje izviren humoren zaključek.

2. mesto: Zala Križnik, 4. razred, OŠ Vransko Tabor
     Mentorica: Simona Jan

Komisija je pri dodelitvi 2. nagrade v tej skupini upoštevala, da je Zala Križnik  šele učenka 4. raz., njena zgodba pa kaže na veliko literarno nadarjenost. Zgodba je vsebinsko prepričljiva, slogovno dobra in izraža pozitivno življenjsko naravnanost.
Odlikujeta jo tudi dobro nadgrajena oznaka osrednje književne osebe iz odlomka in nadpovprečen situacijski humor.

3. mesto: Manja Čepelnik, 6. razred, OŠ 16. december Mojstrana
     Mentorica: Polona Žagar

Zgodbo z naslovom Fina gospodična v gorah  odlikuje  zanimiv slog  pisanja z vpletanjem analitičnih dodatkov  v osrednjo zgodbo.
Ima dobro izražen humor v različnih oblikah (zlasti situacijski).
Zelo dobro poznavanje planinske tematike (konkretno poimenovan dogajalni prostor: Dovška Baba, Dovje, Dovška Rožca, Mojstrana …) in pravilen odnos do planinske kulture.
Književne osebe so duhovito označene z neposredno oznako ali skozi zgodbo samo.

7.  – 9. razred:


1. mesto: Urh Primožič, 7. razred, OŠ Križe
    Mentorica: Simona Bertoncelj

Zgodba z naslovom  Otrok, pubertetnik, športnik in pradedek  je vsebinsko prepričljiva, dobro zgrajena in ima odlično oznako književnih oseb.
Odlikuje jo tudi nadpovprečno dobra raba raznovrstnega humorja, ki se med seboj prepleta (npr. ponavljanje istih besed in njihovo potvarjanje zaradi naglušnosti preide v rimane besedne igre in situacijski humor).
Kaže zelo dobro poznavanje planinske tematike (konkretno poimenovan dogajalni prostor: Zadnjica, Trenta, Dolič, Tržaška koča, Aljažev stolp ……)
Zgodba ima bogato besedišče, raznovrstne, dobro zgrajene  povedi in zelo  izvirno metaforiko.
Ker  gre za učenca 7. razreda, je bil to še dodaten razlog, da je komisija njegovi zgodbi dodelila 1. mesto.


2. mesto: Matej Podlinšek, 7. razred, OŠ Juričevega Drejčka
     Mentorica: Simona Cokan

Duhoviti, humorni dialogi z zbadanjem med dvema obiskovalcema gora  –»pravim« in  »nepravim« planincem  –  in komične situacije razkrivajo tudi avtorjevo poznavanje planinske tematike in njegov pravilen odnos do planinske kulture.
Zgodba ima dobro  zgradbo, bogato besedišče in izvirne humorne dialoge.
Izviren je zlasti  zaključek: asociacija na Prešernovega Povodnega moža – obe prevzetnici doleti zaslužena »kazen«,  Urške in Fani nobeden ni videl več …
Tudi ta učenec obiskuje šele 7. razred

3. mesto: Benjamin Žbogar, 8. razred, OŠ Dušana Muniha Most na Soči
     Mentorica: Nevenka Janež


Zgodba Volkovi Benjamina Žbogarja kaže veliko literarno ustvarjalnost: v njej  gre za prepletanje realnega in domišljijskega sveta z izvirno vpletenim danim odlomkom: Ko po sili razmer prespiš na skupnem ležišču v planinski koči, med množico starostno, značajsko in tudi drugače zelo različnih obiskovalcev gora, se ti res lahko zgodi, da ne veš, kaj je res in kaj si sanjal …  Dodatno prepričljivost zgodbi daje prvoosebni pripovedovalec, ki se ves čas osebno odziva na potek dogajanja zgodbi.
V zgodbi prevladuje izviren besedni humor, besedišče je tudi sicer zelo bogato, izstopajo pa predvsem zelo izvirni, duhoviti dialogi, ki stopnjujejo napetost, a na koncu bralca pustijo v negotovosti …


Sobotne prireditve so se udeležili skoraj vsi nagrajenci in njihovi mentorji, ki so prejeli zares lepe nagrade, ki so jih prispevali:


RANČ KAJA IN GROM, International Animal Ambassador center Slovenia,


SFINGA, športne dejavnosti Senad Halilovič s.p.,


  PODZEMLJE PECE d.o.o.,

FEEL GREEN GROUP, Raj Jezersko d.o.o.,SIDARTA,


Planinska zveza Slovenije
,


 in DRUŽINA, d.o.o.

Vsem donatorjem se zahvaljujemo za njihove prispevke s katerimi so nagradili trud učencev in njihovo literarno ustvarjalnost.

Za veselo vzdušje na sobotnem druženju so poskrbeli še zborček OŠ Josipa Vandota iz Kranjske Gore pod mentorstvom Metke Magdič, vozlolog Silvo in igralska skupina Dovški oder z igranim odlomkom iz Mlakarjeve knjige Kako je šel Trebušnik na Triglav.

Še enkrat hvala vsem, ki ste sodelovali pri izvedbi našega literarnega natečaja s katerim bomo nadaljevali tudi v prihodnjem letu.
Torej se vidimo z novo temo v letu 2014.
 

  
 


Pripete datoteke:Nazaj