planinski muzej
Poletni čas od 1. 6. – 15. 9.
(vsak dan)
9.00 -19.00

Zimski čas 15. 9. - 31. 5.
(vsak dan)
9.00 - 17.00

Zaprto:1. 11., 30.12. in 31. 12.

Izven urnika odprto za najavljene skupine.
muzej planinstva
Bi bili radi obveščeni o novicah na naši sceni? Naročite se … »


Slovenski planinski muzej

Triglavska cesta 49
4281 Mojstrana
T: +386 (0)8 380 67 30
info@planinskimuzej.si

muzej planinstva

Pogovor o slovenskih gorah v objektivu letnih časov v četrtek, 27. marca, ob 18. uri v Slovenskem planinskem muzejuČas tam gori, v gorah, še vedno poteka enako počasi in spokojno kot nekdaj.


Vabljeni na pogovor, zanimiv za vse ljubitelje gora in fotografije.

Ob izidu nove, povsem prenovljene monografije Slovenske gore bodo Slovenski planinski muzej obiskali avtorji knjige in se z vami pogovarjali o svojem delu, štirih letnih časih v gorah in najbolj priljubljenih fotografskih motivih slovenskih gora.

Z nami bodo: Arne Hodalič, Lučka Kajfež Bogataj, Marjeta Keršič Svetel, Borut Peršolja, Iztok Tomazin, Jošt Gantar, Urban Golob, Dušan in Dunja Ogrizek, Miha Kovač, Maja Ogrizek in še mnogi drugi.

 

O monografiji:

Leta 1982 je pri Cankarjevi založbi izšla knjiga z naslovom Slovenske gore – natančno in v referenčni maniri je skušala popisati veličino skalnega, marsikdaj nedostopnega gorskega sveta. V enem zamahu se je trudila zapisati vse, kar bi o gorah morali vedeti, od rastlinskega in živalskega prebivalstva gorskih predelov do zgodovine planinstva in upodobitev divje krajine.

V dobrih treh desetletjih od takrat se podoba gora ni kaj prida spremenila. Avtorje je pri ustvarjanju knjige vodilo vprašanje, kakšna so danes občutja, ki nas ženejo visoko tja gor v samoto – včasih samost – in mir. Zakaj nas sploh ženejo? Še vedno velja, da srce kar v grlo sili, tako nas prevzamejo prelepa narava, nepozabni prizori, svež zrak, sijajna svetloba, pa tudi sreča, ki nas preplavlja ob zavesti, da smo v širnem, brezmejnem prostranstvu visoko nad dolinami?

Začelo se je s podobami, z razpisom za zbiranje fotografij. Nanj se je javilo 345 avtorjev, ki so poslali 9996 fotografij svojega videnja gorskega sveta. Uredniški odbor se je sesedal pod številkami in pregledovanjem fotografij, značilnosti prejetega gradiva pa so narekovale tudi spremembo koncepta knjige.

Besedila znanih avtorjev razkrivajo osebno, intimno doživljanje odmaknjenih in od civilizacije nedotaknjenih kotičkov. Fotografije pričarajo čarobno vzdušje; opremljene so z natančnimi, preverjenimi stvarnimi podatki. Lepe misli pod njimi pa sporočajo, da je življenje nekaj zelo posebnega in zelo lepega. Le začutiti ga moramo.

Besedila v novi knjigi so napisali Miha Kovač, Lučka Kajfež Bogataj, Marjeta Keršič Svetel, Borut Peršolja, Iztok Tomazin; misli k fotografijam prispevali Jošt Gantar, Urban Golob, Dušan Ogrizek; 213 fotografij je delo 65 avtorjev.


Več o izdaji.

Vstop prost.
Nazaj