planinski muzej
Poletni čas od 1. 6. – 15. 9.
(vsak dan)
9.00 -19.00

Zimski čas 15. 9. - 31. 5.
(vsak dan)
9.00 - 17.00

Zaprto:1. 11., 30.12. in 31. 12.

Izven urnika odprto za najavljene skupine.
muzej planinstva
Bi bili radi obveščeni o novicah na naši sceni? Naročite se … »


Slovenski planinski muzej

Triglavska cesta 49
4281 Mojstrana
T: +386 (0)8 380 67 30
info@planinskimuzej.si

muzej planinstva

Dobrodelni filmski večer - Dežela Šerp v petek, 9. maja, ob 19. uriV petek, 9. maja, ob 19. uri vas vabimo na dobrodelni filmski večer.

Predvajali bomo film Dežela Šerp, ki ga je leta 1962 na poti preko vzhodnega Nepala posnel alpinist Aleš Kunaver.
Po filmu bodo o življenju in delu šerp spregovorili tudi častni generalni konzul Nepala Aswin Shrestha, pisateljica in publicistka Dušica Kunaver ter alpinisti Roman Robas, Klavdij Mlekuž in Viki Grošelj.

Vstop bo prost, prostovoljni prispevki pa bodo namenjeni družinam šestnajstih Šerp, ki jih je 18. aprila 2014 v jutranjih urah pod seboj pokopal snežni plaz v južni steni Everesta.


O filmu:

"Leta 1962, dve leti po vrnitvi prve slovenske himalajske odprave na Trisul, sta dva člana te odprave, alpinist Aleš Kunaver in novinar Zoran Jerin, odšla na pot po vzhodnem Nepalu. Bila sta prva Slovenca, ki sta videla nepalsko Himalajo. Na tej poti je Jerin napisal knjigo, Kunaver pa posnel film.

Leta 1962 je dežela Šerp še živela svoje starosvetno, od sveta izolirano življenje, saj je 12 let poprej Nepal po dolgih stoletjih odprl svoje meje. Kunaver je film posnel in zanj napisal besedilo, a med montažo se je zaradi nepojasnjenih razlogov izgubil. Štirideset let pozneje se čudežno našel in je sedaj na ogled s skoraj polstoletno zamudo.

Vrednost filma pa ni le v prikazu prvobitne podobe dežele Šerp, ampak je pomembne tudi za zgodovino slovenskega in svetovnega alpinizma. Osnovna naloga, ki jo je imel Kunaver na poti po Nepalu leta 1962, je bila: ogled ciljev za prihodnje slovenske himalajske odprave. S travnika pod samostanom Tjangboče se je zato zagledal v trojico osemtisočakov, v južno steno Lotseja in v stene njegovih dveh sosedov, Makaluja in Everesta. (...)

Tja, kjer se je naša Zemlja najvišje dvignila proti nebu - tja vodi pot!

V naslednjih dvanajstih letih (1962-1981) so se slovenske prvenstvene smeri zarisale v stenah vseh treh osemtisočakov, ki sestavljajo "Tretji Zemljin pol", in vizija, ki je zrasla na travniku pod Tjangobočejem, se je uresničila."


Vir: 1962 Dežela Šerp, DVD


Vabljeni k ogledu!Nazaj