planinski muzej
Poletni čas od 1. 6. – 15. 9.
(vsak dan)
9.00 -19.00

Zimski čas 15. 9. - 31. 5.
(vsak dan)
9.00 - 17.00

Zaprto:1. 11., 30.12. in 31. 12.

Izven urnika odprto za najavljene skupine.
muzej planinstva
Bi bili radi obveščeni o novicah na naši sceni? Naročite se … »


Slovenski planinski muzej

Triglavska cesta 49
4281 Mojstrana
T: +386 (0)8 380 67 30
info@planinskimuzej.si

muzej planinstva

V četrtek, 29. januarja, vas ob 18. uri vabimo na predpremiero dokumentarnega filma “Hribovci pod krilom”

“Hribovci pod krilom”Povzetek in predstavitev filma:

Aleš Kunaver, eden največjih slovenskih alpinistov vizionarjev, je leta 1984 umrl v helikopterski nesreči pri Blejski Dobravi med poletom na Triglav. Le tri leta zatem je njegova hči Vlasta skupaj s partnerjem Sandijem Marinčičem po spominski smeri Aleša Kunaverja splezala na 7120 m visoki himalajski Trisul. Z jadralnimi padali sta poletela z vrha, s tem pa je Vlasta postavila ženski svetovni višinski rekord v gorskem letenju, ki še do danes ni bil presežen. Njun najstarejši sin Primož nadaljuje družinsko tradicijo in kljub hipoteki dedkove zračne nesreče postaja izkušen jadralni padalec.

Vlasta in Sandi že več kot dve desetletji tudi sama razvijata in izdelujeta jadralna padala in vzgajata nove generacije t.i. turnih jadralnih padalcev, ki se z lastnimi močmi peš povzpnejo na vrhove gora, z njih pa poletijo kot ptice – v najčistejši obliki, brezslišno, na lastni “pogon” in upravljanje.
V tem času sta Vlasta in Sandi s svojimi letalskimi podvigi pomikala meje, ki niso bile vedno razumljene, zato so se vmes dogajali tudi začasni odvzemi licenc in prepovedi letenja.

Epilog zgodbe se razvije v razmišljanja o osebnih motivacijah in tveganju, na drugi strani pa o uzurpiranju gorskega sveta s strani določenih birokratskih elit in interesov, ki odločajo, kaj je primerno početje v občutljivem gorskem okolju.
V ozadju filma tako teče opozarjanje, da so v slovenskih narodni zavesti gore in gorništvo arhetipski in ključen del, ki zato ostaja konzervativen, nedotakljiv. Nestandardne in nove prakse se tako sprejemajo z velikom odporom in nezaupanjem, podobno kot se je sto let nazaj javno obsojalo alpinizem kot neodgovorno in škodljivo početje.


“Turno jadralno padalstvo: je oblika jadralnega padalstva, kjer pilot svojo letalno opremo sam prinese iz doline in po zraku odleti nazaj na izhodišče (oziroma do pristanka). Za vzlet se uporabljajo vrhovi gora ali bližnja primerna mesta.”


Produkcija: Studio Virc za RTV Slovenija
Režija: Jaka Šuligoj, scenarij: Boštjan VircVstop bo prost.
Vljudno vabljeni!

Nazaj