planinski muzej
Poletni čas od 1. 6. – 15. 9.
(vsak dan)
9.00 -19.00

Zimski čas 15. 9. - 31. 5.
(vsak dan)
9.00 - 17.00

Zaprto:1. 11., 30.12. in 31. 12.

Izven urnika odprto za najavljene skupine.
muzej planinstva
Bi bili radi obveščeni o novicah na naši sceni? Naročite se … »


Slovenski planinski muzej

Triglavska cesta 49
4281 Mojstrana
T: +386 (0)8 380 67 30
info@planinskimuzej.si

muzej planinstva

Planika ali očnica (Leontopodium alpinum): prva z zakonom zavarovana rastlina pri nas 

Planika je simbol gora, planinskega rastlinstva, planincev. Je ena najbolj znanih evropskih gorskih rož. Njena bela barva v Švici velja za simbol čistosti, v Romuniji pa je zaradi svoje lepote dobila ime kraljičina roža.

Z razcvetom gorskega turizma v Alpah se je zanimanje za alpsko rastlinstvo iz znanstvenih krogov razširilo med vse večje število planincev. Izlet v gore brez v dolino prinesene trofeje, planike za klobukom ali na palici, ni bil pravi izlet. Začeli so je celo prodajati. Kmalu je postalo opazno, da je teh privlačnih cvetlic vse manj. Planika je marsikje celo izginila.
Da bi zavarovali ogroženo alpsko rastlinstvo, so začeli nastajati prvi alpski botanični vrtovi po Evropi. Glavni nalogi sta bili sajenje in gojenje ogroženih vrst. S tem so poskušali obvarovati naravna rastišča.

Bela bojevnica v domačem vrtu
Kaj je na njej že stoletja tako privlačnega, da jo želimo kot trofejo utrgati iz njenega naravnega okolja in jo prinesti v dolino, v svoj dom? Pa tako malo je potrebno, da zaščitimo te nežne cvetlice.
Ne ropajte narave! Semen planik se v naravi ne sme nabirati, ker je zavarovana! Zato smo ob 110-letnici Semenarne Ljubljana in 120-letnici našega prvega zakona o zavarovanju planike pripravili vrečico s semeni gojene planike, ki jih lahko brez slabe vesti posejete v domači skalnjak in tako vzgojite svojo.

Več o planiki lahko izveste v našem muzeju, si sestavite planinski šopek ali pa na naših delavnicah izdelate pravo planiko, ki bo krasila vaš klobuk, brez da bi jo iztrgali naravi.
Nazaj