planinski muzej
Poletni čas od 1. 6. – 15. 9.
(vsak dan)
9.00 -19.00

Zimski čas 15. 9. - 31. 5.
(vsak dan)
9.00 - 17.00

Zaprto:1. 11., 30.12. in 31. 12.

Izven urnika odprto za najavljene skupine.
muzej planinstva
Bi bili radi obveščeni o novicah na naši sceni? Naročite se … »


Slovenski planinski muzej

Triglavska cesta 49
4281 Mojstrana
T: +386 (0)8 380 67 30
info@planinskimuzej.si

muzej planinstva

Slovenski planinski muzej - prvi prejemnik prestižne nagrade Fundacije kralja Alberta I. v SlovenijiSlovenski planinski muzej je letošnji dobitnik nagrade The King Albert I. Memorial Foundation (spominski sklad kralja Alberta I.), ki se podeljuje vsaki dve leti posameznikom in institucijam za vidne rezultate v odnosu do gora, imajo pomemben vpliv na gorski svet oziroma so dosegli odlične rezultate pri obravnavi tem, ki se nanašajo na gorski svet.

Poleg Slovenskega planinskega muzeja so letošnji dobitniki nagrade (plakete in zlate medalje) še raziskovalec ledenikov in klimatolog Michael Krautblatter (Nemčija), plezalca Claude in Yves Remy (francoski del Švice) ter plezalca Nives Meroi in Romano Benet (Italija).

Podelitvena slovesnost je bila 3. septembra 2016 v St. Moritzu v Švici oziroma na vrhu Diavolezze. Obrazložitev nagrade za Slovenski planinski muzej je podal Beat Hächler, direktor Švicarskega planinskega muzeja Bern in član sveta Fundacije. Poleg veleposlanika RS v Švici mag. Franca Mikše so se podelitve iz Slovenije udeležili vodja projekta Slovenski planinski muzej Miro Eržen, direktorica muzeja Irena Lačen Benedičič in kustodinja Elizabeta Gradnik ter predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik.

Slovenski planinski muzej deluje kot enota Gornjesavskega muzeja Jesenice katerega soustanoviteljica je Občina Kranjska Gora, ki zagotavlja večino (skoraj 80%) potrebnih finančnih sredstev, poleg Ministrstva za kulturo RS. Posebno pomembno vlogo (ne le v finančnem smislu) imajo partnerji Slovenskega planinskega muzeja: Planinska zveza Slovenije, Ustanova Avgusta Delavca in Triglavski narodni park, ki prispevajo k prepoznavnosti projekta.

Iskrena hvala vsem, ki nas podpirate.

Zaposleni v muzeju

Obvestilo za javnost
Bergrestaurant Diavolezza, foto E. Gradnik

Diavolezza, foto E. Gradnik

Miro Eržen, Bojan Rotovnik, Irena Lačen Benedičič, foto E. Gradnik

Miro Eržen in Elizabeta Gradnik, pohod na Munt Pers

Podelitev nagrade, foto E. Gradnik

Beat Haechler, direktor Švicarskega planinskega muzeja, član odbora fundacije, foto E. Gradnik

Zlata medalja, foto S. Kokalj

Franc Mikša, veleposlanik RS v Švici, foto E. Gradnik

Nagrajenci

Predstavniki SPMNazaj