planinski muzej
Poletni čas od 1. 6. – 15. 9.
(vsak dan)
9.00 -19.00

Zimski čas 15. 9. - 31. 5.
(vsak dan)
9.00 - 17.00

Zaprto:1. 11., 30.12. in 31. 12.

Izven urnika odprto za najavljene skupine.
muzej planinstva
Bi bili radi obveščeni o novicah na naši sceni? Naročite se … »


Slovenski planinski muzej

Triglavska cesta 49
4281 Mojstrana
T: +386 (0)8 380 67 30
info@planinskimuzej.si

muzej planinstva

Predstavitev knjige Trden kakor skala - kratka zgodovina Turistovskega kluba Skala in nastop Triglavskih zvonov, četrtek, 16. februarja 2017, ob 18h"Skala, divja skala, kras gorenjskih gor. Skala, divja skala, ti vedno boš nam vzor. Trden kakor skala je slovenski rod, kvišku kakor skala vodi naša pot..." Skalaška himna

Iz družbe idealističnih, celo romantičnih in v gore zaljubljenih rosno mladih ljudi je na Slovenskem v obdobju med obema vojnama nastala močna planinsko-športna in kulturno-vzgojna organizacija – Turistovski klub Skala. Obdobje delovanja Skale velja za eno najbolj vsestransko bogatih v slovenski gorniški zgodovini. Iz vrst skalašev je izšlo mnogo odličnih alpinistov, smučarjev, sankačev, gorskih reševalcev, fotografov, literatov, predavateljev in filmskih ustvarjalcev. Težko je reči, v kateri od teh dejavnosti je TK Skala dosegel najlepše rezultate, ker je bilo njegovo delo tako zelo vsestransko in so marsikje prav skalaši morali orati ledino. Lahko pa bi izpostavili alpinistično in smučarsko dejavnost.

Živečih članic in članov ni več, njihove zgodbe pa živijo predvsem v njihovem brezčasnem delu, ki je imelo za Slovenijo izreden pomen.
Na predstavitvi knjige bo kulturni program oblikovala Vokalno-instrumentalna skupina Triglavski zvonovi, umetniški vodja Metka Magdič. Zapeli bodo štiri pesmi, ki jih je med leti 1934 in 1941 napisal in uglasbil član jeseniške podružnice Turistovskega kluba Skala Tone Berlot.
1. Nazaj v planine
2. Plezalna
3. Smučarska
4. Skalaška
Pesmi so posnete tudi na zgoščenki, ki jo je izdal Gornjesavski muzej Jesenice/Slovenski planinski muzej, sofinanciral pa Slovenski gorniški klub Skala.


       Trden kakor Skala. Kratka zgodovina Turistovskega kluba Skala

Avtorja: zgodovinar dr. Peter Mikša in
kustosinja Slovenskega planinskega muzeja Elizabeta Gradnik.

Založila in izdala: Planinska založba, 2017.

Knjiga je prva zgodovinska monografija o TK Skali, ki na 112 straneh
prinaša zgodovinski pregled delovanja tega elitnega slovenskega
gorniškega kluba. V monografiji so predstavljeni najpomembnejši
skalaši, v knjigi je dodanih kar 141 fotografskih enot, veliko od njih je
sploh prvič predstavljeno javnosti.
 
Nazaj