planinski muzej
Poletni čas od 1. 6. – 15. 9.
(vsak dan)
9.00 -19.00

Zimski čas 15. 9. - 31. 5.
(vsak dan)
9.00 - 17.00

Zaprto:1. 11., 30.12. in 31. 12.

Izven urnika odprto za najavljene skupine.
muzej planinstva
Bi bili radi obveščeni o novicah na naši sceni? Naročite se … »


Slovenski planinski muzej

Triglavska cesta 49
4281 Mojstrana
T: +386 (0)8 380 67 30
info@planinskimuzej.si


gorništvo
Kulturno društvo Golobar - sekcija slikarjev amaterjev Bovške se predstavi

Smo skupina slikarjev amaterjev, ki nas druži želja po likovnem ustvarjanju. To soočanje z umetnostjo je za nas oblika razmišljanja in pogovora s svetom, je čudovita čarobna igra, ki nas skozi nešteto možnosti pelje po poti iskanja. 

V današnji poplavi številnih medijev, vizualnih komunikacij, konceptov, slogov ostajamo v mejah klasičnega slikarstva. Svoje izpovedi prenašamo na platna, kjer iščemo harmonijo barv in oblik. Druži nas slikanje pa tudi želja po znanju, zato skupaj iščemo vire izobraževanja v oblikah delavnic, obiskov galerij, muzejev, ekskurzij pa tudi sodelovanja na natečajih. 
 
Skupaj se tudi odločamo za tematiko naših skupnih razstav, ki jih vsaj dvakrat letno organiziramo v domačem kraju pa tudi drugje. 
V desetletnem druženju smo se odločili za številne teme skupinskih razstav, kot so: Voda, Dediščina, Štirje letni časi, Prva svetovna vojna, Ona, Soča, Vrt in druge. Ker nas je narava v našem koncu obdarila s pestrostjo in obilico lepot, veliko slikarjev iz naše skupine črpa navdih prav iz intimnega stika z naravo in očaranostjo nad gorami, reko in živalmi. Če nas druži slikanje, nas druži tudi drugačnost. Vsak odkriva v svojih delih osebno likovno govorico. Ta se kaže v potezi čopiča, obvladovanju tehnike, moči barve, iskrenosti, samozavesti, poetičnosti, simboliki. Dokaz za to je razstava Pripovedka o Zlatorogu. 
 
Poleg domačega Bovca smo s to tematiko gostovali še v Tolminu, domu v Trenti, v Galeriji Dolik na Jesenicah in sedaj jo nekoliko okrnjeno predstavljamo še vam, saj pripovedka nekako povezuje obe dolini, torej dolino Save Dolinke in dolino Soče. Na platno smo hoteli ujeti večno zgodbo o povezanosti človeka z  naravo in višjim svetom mističnih bitij. Vsak izmed nas je naslikal del te zgodbe ali pa je upodobil pravljični svet bajeslovnih bitij. Zavedali smo se, da je lahko tako močna zgodba omejitev za slikarsko svobodo, vendar je bila želja upodobiti pripovedko, ki je kot roža mogota – scabiosa vzcvetela pod mogočnimi vršaci, premočna.