planinski muzej
Poletni čas od 1. 6. – 15. 9.
(vsak dan)
9.00 -19.00

Zimski čas 15. 9. - 31. 5.
(vsak dan)
9.00 - 17.00

Zaprto:1. 11., 30.12. in 31. 12.

Izven urnika odprto za najavljene skupine.
muzej planinstva
Bi bili radi obveščeni o novicah na naši sceni? Naročite se … »


Slovenski planinski muzej

Triglavska cesta 49
4281 Mojstrana
T: +386 (0)8 380 67 30
info@planinskimuzej.si


gorništvo

Drage obiskovalke, spoštovani obiskovalci Slovenskega planinskega muzeja, cenjeni planinski prijatelji!


Slovenski alpinisti so se vključili v svetovni vrh alpinizma prav z vrhunskimi dosežki  v Himalaji, kjer smo z vzponom po južni steni Makaluja v letu 1972 pričeli pisati nova poglavja v svetovni zgodovini alpinizma. Težko bi našteli vse vrhunske dosežke, brez da bi kakšnega zelo pomembnega izpustili, težko bi jih razvrščali po pomembnosti. To je na nek način že opravila mednarodna alpinistična javnost s številnimi priznanji ter občudovanji teh dosežkov s strani mednarodnih alpinističnih avtoritet. To cenijo in priznavajo tudi tisti, ki so pomagali ustvarjati te uspehe – Nepalci, s katerimi so se v tem obdobju stkale številne prijateljske, lahko bi rekli družinske vezi. Danes so ti naši prijatelji, sotvorci slovenskih alpinističnih dosežkov v veliki stiski in na nas je ali se bomo na njihov nemi klic na pomoč, ki ga predstavljajo vsakdanje srhljive novice o številu mrtvih, ranjenih, predvsem pa slike porušenih domov in obrazi ljudi, ki so izgubili vse, odzvali tako, kot se odzovejo pravi prijatelji.

V petek, 15. 5. 2015, ob 19. uri  bomo v Slovenskem planinskem muzeju v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine odprli razstavo o Alešu Kunaverju, vrhunskem alpinistu, konstruktorju, vodji himalajskih odprav in človeku, ki se je zavedel, da Nepalci, predvsem Šerpe, potrebujejo alpinistično znanje, da bi bili na velikih višinah enakovredni člani odprav. Prav šola za nepalske  gorske vodnike v Manangu, ki so jo na njegovo pobudo Slovenci zasnovali že leta 1977 in jo v naslednjih letih dogradili in dolga leta vodili, je bila ena izmed najbolj konkretnih oblik pomoči, ki je pripomogla, da so Nepalci danes strokovno usposobljeni za gorsko vodenje od katerega so mnogi, skupaj z njihovimi družinami, življenjsko odvisni. S tem je bil uresničen eden izmed najbolj plemenitih ciljev Aleša Kunaverja.

Zaradi aktualnosti trenutnih razmer v Nepalu, smo se skupaj z Društvom gorske kulture Domžale odločili, da po odprtju razstave, ob 20. uri,  prikažemo še dva nagrajena filma iz Festivala gorniškega filma, ki vsak po svoje nakazujeta poti, po katerih si mladi v Nepalu prizadevajo spremeniti tradicionalne miselnosti in si utirati pot k boljšemu življenju.

Celoten večer bo torej posvečen Nepalu, ki si v teh težkih trenutkih še posebej zasluži našo pozornost in tudi solidarnost. Zato bomo na ta večer zbirali prostovoljne prispevke, ki jih bomo namenili projektu za pomoč otrokom Nomaste Banepa v Nepalu.

S tem nagovorom se obračamo na vas, da se prireditve v čim večjim številu udeležite in s svojimi prispevki, po vaših možnostih, prispevate k blažitvi težkih posledic naravne katastrofe v Nepalu. Že vnaprej najlepša hvala.


Lep planinski pozdrav!                                                                                                 

                                                                                                                                                                                             
Vodja,
Miro Eržen