ZAKODIRANO PLANINSTVO, 4. NALOGA

 

Si pripravljen na 4. nalogo?

Narava je res umetnica. Koliko navdiha za ustvarjalne ideje lahko človek najde v njej.

Morda so tvoje hlače pravkar v barvah gosenice metulja?

Tudi planincem je bila v pomoč in navdih pri snovanju planinskih koč, poti, opreme …

Alojzij Knafelc je bil slovenski kartograf in planinec. Leta 1922 je postal načelnik markacijskega odseka Slovenskega planinskega društva. Bil je tudi oskrbnik Koče pri Triglavskih jezerih. Narisal je vrsto grebenskih kart: Julijskih Alp, Blejskega jezera z okolico, Roža … Leta 1900 je na Kredarici fotografiral prvo tamkajšnjo poroko. Seveda je nadvse rad obiskoval gore.

Knafelc je po ljudskem izročilu na svojih planinskih poteh pogosto videval metulje, ki so mu bili navdih za nastanek slovenske oznake za planinske poti. Ti metulji so med najlepšimi v Evropi. Danes so zaščiteni povsod po Evropi. Srečamo jih lahko na travnikih in pašnikih na nadmorski višini med 1000 in 2000 metri.

Bela homulica (Sedum album)

Bela homulica raste na zelo pustih tleh na izrazito sončnih legah. V Sloveniji je razširjena v alpskem, predalpskem in submediteranskem območju, v ostalih delih Slovenije pa je ni ali je zelo redka. Cveti od junija do avgusta. Je najpogostejša hrana gosenic našega metulja, ki je dobil ime po grškem bogu svetlobe, pomladi, umetnosti in lepote.

Gorski apolon (Parnassius apollo)

Gorski apolon je metulj, ki živi na osončenih gorskih travnikih in planinah. Opazujemo ga lahko na višku planinske sezone, junija in julija, ko leta s cveta na cvet. Najraje ima nektar raznih osatov, glavincev in grabljišč. Njegove gosenice se hranijo z mladimi poganjki bele homuljice, zato ga najdemo tudi v bližini njenih rastišč. Ime je dobil po starogrškem bogu Apolonu.

Nekoč so ga veliko lovili, zato je pri nas že od leta 1920 zaščiten. Še danes si ga v svoji zbirki želi imeti marsikateri zbiralec metuljev. Lov nanj je prepovedan, zavarovan pa je tudi v večini evropskih držav.

S klikom na povezavo si lahko ogledaš delavnico Kako se rodi metulj.