Občina Kanal ob Soči se nahaja v srednji Soški dolini in meji z Italijo, natančneje Furlanijo Julijsko Krajino. Točno na meji teče prelepa mejna reka Idrija. Ozemlje Občine Kanal ob Soči je razdeljeno na tri dele: osrednji del z dolino reke Soče, hribovit svet Kanalskega Kolovrata na zahodu in na zahodni del Banjške planote na vzhodu.

Praznični čas je na spletni strani občine Kanal ob Soči v svoji kolumni lepo opisala Darja Skrt: “Ko z jesenjo nastopijo krajši dnevi, ki se pomikajo v zimski čas, se življenje postopoma umika iz sončnih ulic, travnikov in gozdov v prostore izza štirih sten. Verjetno je zato, ali pa prav zato, to čas najštevilčnejših praznikov in raznovrstnih praznovanj.

Veseli december povezujemo z adventnim časom. Tu je cela kopica praznikov in praznovanj. To je čas, ko praznujemo in se obdarujemo. To je čas, ko se povezujemo sami s sabo (advent), z bližnjimi in sorodniki (miklavževanje, božič, novo leto) ter poskrbimo za živali (štefanovo). Žal je potrošniška kultura nekoliko zameglila in razvrednotila pomen praznovanja in obdarovanja. Odnos do tega je popolnoma shizofren, na eni strani obsojanje novih načinov praznovanja in nostalgično ter nerealno spogledovanje s preteklimi šegami in navadami, na drugi pa brezglavo in brezsrčno nakupovanje, ki velikokrat nima ne repa ne glave. Kako praznujemo in kako se obdarujemo – sami sebe in druge – nima ene same oblike in načina. Vsak zase v svojem srcu in duši ve, kaj ga dela srečnega, zadovoljnega, prijaznega, toplega, humornega, tolerantnega, sočutnega … Zato je prav, da se v tem času obdarimo, posvetimo sebi in svojim najbližjim na način, ki je nam prijazen, topel in ustvarjalen. Vzemimo iz preteklosti kar nas bogati in dodajmo to, kar nas sedaj v srcu veseli, pa lahko resnično doživimo čarobni čas, ko odhaja staro in prihaja novo.”

#naprejvpreteklost