PRAVLJIČNI ŠEPET GORA – PEDAGOŠKE VSEBINE

V letu 2020 je Slovenski planinski muzej praznoval desetletnico svojega delovanja. V tem času smo v pedagoški službi pripravili raznolike programe za različne starostne skupine, ki se izvajajo v obliki učnih ur, ustvarjalnic in raziskovalnic, zabavnih animacijskih programov, računalniških igric, izletov, predavanj, filmov, taborov, … Tako smo v tem sklopu pričeli tudi s pravljičnimi uricami katerih namen je otroke od 4. do 11. leta starosti spodbuditi k aktivnemu poslušanju pravljic in kvalitetnemu likovnemu ustvarjanju. Izbrali smo deset gorskih pravljic iz različnih območij Slovenije, ki so jih zapisali zbiralci slovenskega pripovednega izročila. Nekaj od izbranih pravljic je povezanih z igrico Poišči zaklad, ki je del stalne razstave o zgodovini planinstva in alpinizma na Slovenskem. Namen te računalniške igre je umestiti različne pravljične like v pravljice v katerih nastopajo kot glavni junaki. Tako morajo obiskovalci sestaviti sličice v pravilen vrstni red pravljice, ali pa poiskati v gozdu dotično pravljično bitje ali povezati pravljično bitje s pravim pravljičnim predmetom. Obiskovalci se pri tem učijo s pomočjo predhodnega znanja ali z izkustvenim učenjem prepoznavajo slovenske ljudske pravljice. Kot nadgradnjo oziroma dopolnite navedene igrice pa smo uvedli še aktivne pravljične urice na kateri otroci slišijo celotno pravljico, zapojejo ali zaplešejo ljudsko pesmico povezano s pravljico in spoznajo tudi muzejski planinski predmet ali izvejo kakšno posebnost iz gorništva. Celoten program se dogaja na pravljični preprogi, polni pravljičnih likov, na kateri veljajo posebna pravljična pravila, povezuje pa ga dialog med kustosinjo in muzejsko maskoto Planinkom. Planinko je mladi planinec, navihan fantič, ki je tako radoveden, da je že kar malo stikljiv hkrati pa tudi zelo načitan. Dialogi se vsebinsko navezujejo tudi na muzejski in planinski bonton.

To osnovno idejo pravljic »v živo« smo poskušali prenesti v filmsko obliko. Nastalo je nekaj oddaj katerih cilj je na zabaven način povabiti otroke k spoznavanju različnih planinskih vsebin in bogatega pravljičnega ljudskega izročila. Jih spodbuditi k poslušanju in prepevanju. Preko teh dejavnosti razvijajo različne sposobnosti in lastnosti: posluh, natančnost, vztrajnost, ritem, koncentracijo, veselo razpoloženje, slušno pozornost, občutek za koordinacijo svojega glasu, dihanje, samozavest, čuječnost… In preko različnih tehnik k likovnemu ustvarjanju pod vodstvom izkušene slikarke. Pravljice in pogovor med kustosinjo in Planinkom je tudi navdih za spodbujanje radovednosti pri otrocih in za spodbujanje pogovora z učitelji, kustosom, starši in otroki. Pri tem se oblikuje bonton pogovarjanja, vadi in pridobiva besedni zaklad …

Oddaje so dolge od 20 do 30 minut. Primerne so za popestritev pouka (slovenščina, geografija, matematika, zgodovina, glasba …), dneve dejavnosti, športne dneve, krožke … pa tudi za popestritev rojstnodnevnih zabav ali enostavno za zapolnitev/popestritev prostega časa doma.

Želimo si, da bi si pravljične oddaje, ki smo jih poimenovali s skupnim imenom Pravljični šepet gora, dosegle čim več učencev in učiteljev ter jih spodbudile k odkrivanju in poslušanju pravljičnega šepeta naših gora in naše domovine.

S klikom na spodnje gumbe si lahko preberete različna gradiva.