Z veseljem sporočamo, da praznovanju 240. obletnice prvega vzpona na Triglav ni videti konca: uspešen posvet Triglav 240, ki je potekal v začetku junija v Slovenskem planinskem muzeju, smo kronali z izdajo zbornika prispevkov, predstavljenih na posvetu.

Namen zbornika je predstaviti nova spoznanja raziskovalcev in poznavalcev Triglava kot gore, mita in simbola ter osvetliti Triglav iz naravoslovnega, družboslovnega, umetnostnega in zgodovinskega, seveda pa tudi s planinskega, gorniškega, alpinističnega vidika. Svoja razmišljanja o Triglavu in njegovem pomenu za Slovenke in Slovence predstavljajo strokovnjaki iz najrazličnejših področij.

Več kot 40 avtorjev je pripravilo 36 prispevkov, v katerih smo osvetlili pomen našega očaka: kako je pristal v državnih simbolih, kako se prepleta s turistično-športno ponudbo, kako ga varujemo, cenimo kot sveto goro in obremenjujemo z obiskovanjem. Predstavljamo arheološke najdbe in etnološke vidike ohranjanja načina življenja, geografske, geodetske, speleološke zanimivosti in kje je nekoč tekla meja.

Zbornik je na voljo v muzejski trgovinici po ceni 25 €.