Julijske Alpe – aktualna poročila

Snežne razmere so stabilne. Vendar je večina pobočij prekrita z ledeno skorjo, ki onemogoča normalno smuko. Tako da je v trenutnih razmerah najbolje, da vrhove okoli Komne osvajate brez smuči.

Zapisal: Igor Kremser

Zaradi pomanjkanja snega je vzpenjanje skozi kanal, kjer se letna pot za Špik odcepi levo, nekoliko oteženo. Prehod v Dnino je lepo prehoden, vendar se moramo pri najožjem delu držati nekoliko levo okoli borovcev. Grapa med Malo in Veliko Martuljško Ponco je lepo zalita vendar nekoliko trda. Vršni del pa je dokaj kopen in je potrebno nekaj previdnosti. Za sestop pa je za večjo varnost potrebna vrv. Smuka iz Dnine pa nam ponudi od skorje do trdega grifig snega. Snežne razmere so stabilne, izogibati pa se moramo strmejših delov z napihanim snegom.

Zapisal: Igor Kremser

Snežne razmere so stabilne. Nekaj pravidnosti je potrebno na področjih z napihanim snegom. Smučarska gaz je lepo speljana ampak trda, zato so za vzpon nujni srenači. Smuka je v zgornjem delu dobra vspodnjem pa se začne pojavljati skorja, ki otežuje smuko.

Zapisal: Igor Kremser

 

Na položnejših delih žleba je snega dovolj, tako da so zaliti vsi skoki. Sneg je tudi dobro predelan ter zbit, kar omogoča varno in udobna napredovanje. So pa v žlebu kopni 4 krajši skalni skoki, kjer pa čaka nekaj praskanja po skali. Zato se vzpona lotite le s primernimi izkušnjami. Sestop poteka (gledano gor) levo od žleba po snežnih vesinah, kjer pa snega tudi ni v izobilju tako, da previdnost tudi na sestopu ne bo odveč.

Zapisal: Igor Kremser

Plezljivi so:

Desni

Centralni

Srednji

Pod Hudičevim žlebom.

 

Vsi slapovi so plezljivi a so tanjši kot ponavadi. Vode primanjkuje in tudi delajo se se ne več oz. slabo. 

Tako da so za kake pol ocene težji kot ponavadi. 

Zapisal: Grega Kofler

Sveča: 

potrebuje še kakšen dan mraza, saj je čisto na vrhu zelo tanka in votla. 

Slap nad votlino:

slap je lepo narejen in plezljiv. Z vrha se je potrebno spustiti z dvojno 60-metrsko vrvjo. 

Rastlinca: 

slap ni narejen

Centralni slap:

slap je lepo narejen in plezljiv, v strmem delu še nekoliko teče, vendar bo z mrazom postal še debelejši. Sestop po poti. 

Rariteta: 

slap ni narejen.

Desni slap: 

slap je narejen, vendar je ocena težavnosti nekoliko težja, saj zarad pomanjkanja snega začnemo plezati nekoliko nižje. 

Kristusova zadnja večerja:

slap ni narejen

Ribomanija:

slap ni narejen

Milanova smer:

ni narejena

 

Zapisal: Igor Kremser

 

Razmere za na vrh odlične, malo ledu. Bil sem peš, smučarsko pa je zgornji del od Kredarice do pastirske koče trd, vendar ne leden. Kaj dosti od smučarije trenutno nimaš. 

Zapisal: Mitja Šorn

Razmere v grapi so zelo dobre. S snegom so pokriti vsi skalni skoki. Samo plezanje nam olajšajo dobro narejene stopinje. Vendar kljub dobrim razmeram ne smemo pozabit, da gre pri tej grapi še vedno za plezalni vzpon, zato naj bo naše znanje primero za izvedbo takšnega vzpona. Sestop po letni poti nazaj na Vršič ni problematičen. Snežne razmere so na področju Vršiča stabilne.

Zapisal: Igor Kremser

Večino slapov se da plezati prva dva raztežaja, ledu je relativno malo in še ta je precej moker. Snežne razmere so stabilne, obstaja pa možnost padajočega ledu s slapu pod Hudičevim žlebom, saj je le-ta slabo narejen oz. stoji samo obod, ki se lahko vsak čas podre, zato dodatna previdnost ne bo odveč. V nekaterih slapovih so nameščeni abalakovi za spust po vrvi.

Zapisal: Peter Jeromel

 

Snežne razmere so stabilne. Smučarska gaz je narejena, vendar je zelo trda, zato se za vzpon potrebuje srenače. Peš gaz je lepo narejena, potrebna pa je popolna zimska oprema (dereze 12 zobe, cepin, čelada).

Zapisal: Igor Kremser

Slap Bavbav: slap ni primeren za plezanje saj mu manjka kar nekaj ledu. Slap Demoklejev meč ima dovolj ledu in je primeren za plezanje.

Zapisal: Igor Kremser

Skozi Plazje je vidno pomankanje snega, vendar se kljub temu lahko z smučmi povzpnemo do 50 višinskih metrov pod iztopom iz žleba (za vzpenjanje so potrebni srenači). Te zadnjih 50 višinskih metrov pa je potrebno smuči nesti, saj je sneg dokaj trd in tudi srenači ne pomagajo in bi lahko prišlo do zdrsa. Snežne razmere skozi Plazje so stabilne. Pri samem smučanju je potrebni biti pazljiv saj se menjava trd grifig sneg z mesti z mehkim snegom. MANGART: Zimska varanta za vzpon na vrh ima dovolj snega. Narejena je tudi gaz, ki olajša vzpon. Moramo pa biti previdni saj je sneg na nekaterih mestih zlo trd (poledenel), da ne pride do zdrsa. Najlažje je, da tudi iz vrha sestopimo kar po zimski varianti. Vzpon in sestop sta močno olajšana, če imamo dva cepina.

Zapisal: Igor Kremser

 

Desni slap: Plezljiva prva 2 raztežaja. Sveča ni narejena. Obvoz sveče in zadnji raztežaj imata zelo tanek led za varno plezanje premalo. Centralni slap: Sveča se počasi dela vendar še ni spojena in je zelo tanka prav tako je po celetni dolžini slapu led zelo tanek. Levi slap: vstopna sveča še ni narejena do te mere da nudi varno plezanje prav tako je z nadaljevanjem kjer led izgleda zelo tanek. Slap pod Hudičevim žlebom: Slap je narejen vendar je led tanek. Lambada ni narejena. V generalu vsi slapovi potrebujejo še nekaj dni zelo nizkih temperatur da bodo v boljši formi in tako varno plezljivi.

Zapisal: Igor Kremser

Smučarska in peš gaz sta narejeni tako na Mojstrovke kot na Nad Šitom glave. Za smučarje je ob zgodnjem štartu nujna uporaba srenačev. Za pešake pa zimska oprema (dereze, cepin). Plezane so bile Butinarjeva, Pripravniška in Župančičeva grapa. V vsaki od grap je še vedno potrebno preplezati kašen krajši skalni skok. Snežne razmere se ob trenutni inverziji okoli 12 ure dokaj destabilizrajo, zato se je potrebno izogibati strmim pobočjem. Prav tako je potrebno biti pozoren na področja z napihanim snegom (klože). CESTA JE OD DANES PREVOZNA DO VRHA PRELAZA. KAKO JE PA URADNO BO PA VRJETNO ZNANO V NASLEDNJIH DNEH.

Zapisal: Igor Kremser

Turna smučarska smučina narejena, vendar zelo trda in drseča, zato so za lažji vzpon potrebni srenači. V zgornjem delu je veter začel graditi klože, zato se je potrebno izogibati bolj strmim delom. V zgornji tretjini smučanje ovira skorja, ki se predira, v spodnjem delu pa se še vedno najde pršič.

Zapisal: Igor Kremser

Smučarska in peš gaz sta narejeni od ceste čez planino Zajavornik. Snežne razmere so stabilne. Se je pa zaradi vpliva sonca na nekaterih mestih začela pojavljati skorja, ki otežuje smuko. ČE KDO SPRAŠUJE IN DA VEDETI DA SE BO PROTI LIPANCI ODPRAVIL PEŠ SE GA LAHKO PRIJAZNO OPOZORI, DA NAJ OHRANJA TURNO SMUČARSKO GAZ NEDOTAKNJENO KER KO SE LE TA NALUKNJA POSTANE ZA TURNE SMUČARJE SKORAJ NEUPORABNA. 

Zapisal: Igor Kremser

Snega je na Pokljuki okoli 20 cm do vrha pa variira med 20 in 40 cm odvisno kako ga je spihal veter. Razmere sa smučat so bile dobre. Predvsem so za smučanje dobre Vzhodna in Zahodna pobočja. Ker je med sneženjem pihal močan veter, so se na nekaterih mesti začele delati klože. Zato se je dobro izogibati strmih pobočij z napihanim snegom. Generalno gledano pa so snežne razmere dokaj stabilne. 

Zapisal: Igor Kremser

Dež do vsaj 1800 ob 15h, obrnil zaradi nevihte(strele). Sneg se je ob spustu hitro spuščal, snežilo je že do Zatrnika. 

Zapisal: Mitja Šorn

Pomrznjeno, stabilno. Srenači obvezni, dereze priporočljive. Spust v drevesnico ok, spodnji del skozi gozd z ravno še dovolj snega.

Zapisal: Mitja Šorn

Razmere na Vršiču so stabilne snega je zjutraj pomrznjen zato so za pesake potrebne dereze za turne smučarja pa srenači. Smuka v derevesnico je dobra vendra šele okoli 10 ko se sneg omehca. Smuča se tudi iz Nad Glave. RAZMERE SE LAHKO ZARADI SNEGA KI BO PADEL V SREDO ZELO SPREMENIJO. ZATO BODO PODATKI IZ TERENA KI BODO OBJAVLJENI V ČETRTEK VELIKI BOLJ RELAVANTI OD TEH DO SEDAJ.

Zapisal: Igor Kremser

Kložasto, toplo, delajo se cokle, peš se udira. Obrnila 250 višincev pod vrhom. ECT poči ob 13 udarcu, poka ne napreduje. Verjetno še varno, samo skrajno neugodno za hodit.

Zapisal: Mitja Šorn

Ob progah pršič, razen čisti J skorja. 

Zapisal: Mitja Šorn