Občasna muzejska razstava

Na vrhu gora, blizu neba

bo na ogled vse do 26. avgusta 2018.

Zakaj je nebo modro?

Zakaj so včasih gore in hribi videti tako blizu?

Kaj je lepšega kot uživati v opazovanju prosevanja sončnih žarkov skozi  oblake?

Kaj ni čarobno občudovati igro barv nad Triglavom v sončnem zahodu? Peče Miklavž piškote?

Kaj je glasnejšega in grozljivejšega kot doživeti grom in strelo na vrhu gora? Sreča ali groza?

Kdaj se počutimo kot posebni izbranci matere Zemlje? Kakšen je tisti znak narave ob katerem obnemimo in  rečemo: danes ja moj srečen dan!?

Z nastalo razstavo poskušamo na razumljiv in poljuden način povedati in pokazati kako nastanejo najpogostejši svetlobni pojavi s katerimi se srečujemo na gorniških poteh in kakšne pripomočke pri njihovi stvaritvi uporablja narava. Da bi jih lažje razumeli smo besedila popestrili z nekaj enostavnimi fizikalnimi poskusi. Prav tako smo dodali nekaj zanimivosti iz planinske zgodovine.

Postanite pozorni opazovalci našega planeta!

Izvedbo projekta so omogočili Ministrstvo za kulturo RS, Občina Kranjska Gora in Planinska zveza Slovenije.

 

Nekaj utrinkov z odprtja razstave:

V petek, 10. novembra 2017, je bilo ob 18. uri v Slovenskem planinskem muzeju odprtje občasne razstave o svetlobnih pojavih  Na vrhu gora, blizu neba. Poleg fotografij s fotografskega natečaja, ki je potekal dobro leto, je avtorica Natalija Štular, kustosinja pedagoginja ob soavtorstvu fizika Gorana Ilića pripravila poučen in vizualno zanimiv prikaz svetlobnih pojavov v gorah. Le-te poleg didaktičnih opisov, fotografij in umetniških risb plastično prikazujejo tudi preprosti fizikalni poizkusi. Posebej privlačne so izbrane najboljše fotografije natečaja – fotolova z naslovom Ujemi mavrico, če moreš.

Večer je s predstavitvijo sistema za beleženje udarov strel Scalar obogatil Goran Milev iz Elektroinštituta Milan Vidmar iz Ljubljane. Predsednik žirije za izbor nagrajencev fotolova Aleš Zdešar je predstavil potek ocenjevanja in zmagovalce. Romeo Černuta, Aleš Krivec in Miljko Lesjak so prejeli praktične nagrade, ki jim bodo omogočile nove fotografske izzive. Fotografije so objavljene na spletni strani muzeja. Največ všečkov na facebooku je prislužila fotografija Bogdana Trinkausa. Nagrade za zmagovalce fotolova so poleg muzeja prispevali: PD Tolmin – jamarska sekcija, PD Ljubljana Matica, Hit Korona Kranjska Gora, E-fotografija in Foto Vidmar.

Razstavo je s prijaznim nagovorom odprla državna sekretarka Ministrstva za kulturo RS Damjana Pečnik. Razstavo dopolnjuje projekcija vseh fotografij, ki so prispele na natečaj. Nadvse privlačni in zanimivi pa so preprosti fizikalni poizkusi, ki vabijo obiskovalce k odkrivanju novega. Vabljeni vse do 16. junija 2018.