V našem muzeju vas navadno pričakajo tri razstave. Največ pozornosti in prostora je deležna naša stalna razstava, poimenovana Vzpon na goro, ki pripoveduje o zgodovini planinstva ter pomenu gora za vse nas Slovence. V dvorani Snežnik in Trisul vas pričakujeta dve manjši, občasni razstavi, ki vam pri vsakem ponovnem obisku muzeja odkrivata nova obzorja. Tako si v Trisulu trenutno lahko ogledate razstavo, posvečeno 10. obletnici muzeja 10 sidrišč slovenskega alpinizma, Snežnik pa je namenjen odkrivanju Gorskega sveta v zbirki Umetnostne galerije Maribor.

Naš muzej od zanimivosti poka po šivih. Želimo si večjega muzeja, kjer bi obiskovalcem lahko ponudili še več vsebin. Toda – kako predstaviti te vsebine? K razmišljanju o tem vprašanju nas je še dodatno spodbudila trenutna zdravstvena situacija: kako predstaviti naše vsebine, če je obisk omejen ali pa celo odsvetovan? (Ne bojte se, trenutno vas, ob upoštevanju vseh zdravstvenih priporočil, z veseljem sprejmemo!)

Odgovor se je ponudil v digitalizaciji. Le-ta nam omogoča predstavitev in dostop do vsebin preko spleta. Ena izmed razstav, ki smo jih ustvarili v digitalni obliki, je tudi Alpinizem v času podnebnih sprememb. Gradivo so za splet oblikovali dr. Andrej Šmuc in dr. Jure Ahtik (Naravoslovnotehnična fakulteta) v sodelovanju z alpinistko dr. Ireno Mrak iz Visoke šole za varovanje okolja. Eden izmed predmetov na razstavi je tudi šotor, ki ga je dr. Mrakova poklonila muzeju. Šotor se je polomil ob padcu v  ledeniško razpoko, kar je bila posledica previsokih nočnih temperatur zaradi podnebnih sprememb. Šotor zdaj hranimo v našem depoju. (Vidite ga pa lahko tudi na sliki).

Razstavo najdete na https://www.planinskimuzej.si/alpinizem-v-casu-podnebnih-sprememb/

Razstava je nastala v okviru projekta za promocijo Alpske konvencije v Sloveniji in nosi naslov Obisk gora v času podnebnih sprememb. Projekt sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor.  V Slovenskem planinskem muzeju ga že celo leto izvajamo s partnerji Občino Kranjska Gora, Turističnim društvom Dovje – Mojstrana, Planinsko zvezo Slovenije in ZRC SAZU Geografski inštitut Antona Melika. Pripravili smo več aktivnosti, katerih namen je širiti zavest o podnebnih spremembah in opozarjati na odgovorno in trajnostno ravnanje, s katerim blažimo posledice podnebnih sprememb. Več o projektu si preberite na: https://www.planinskimuzej.si/info/obiskgora/.

Slovenski planinski muzej je že deset let prostor, kjer z modernimi tehnologijami iščemo stik s preteklostjo. Pridružite se nam!

Lep planinski pozdrav,

Gaber Polajnar, projektni sodelavec za trajnostni turizem in

Saša Mesec, kustodinja za planinstvo