Karavanke – aktualna poročila

Snežne razmere na področju Zelenice so stabilne. 

Razmere v Centralni grapi so zelo dobre, čez celotno grapo je utrjena peš gaz, kar zelo olajša vzpon. Za smučarje je priporočljivo, da smuče nesejo do začetka grape, saj je turna gaz uničena od pešakov. 

Šentanski plaz je v zgornjem delu kopen, zato je potrebno približno 100 metrov hoditi po kamenju in ledu, zato je potrebno biti zelo previden. Preostali del plazu je brez posebnosti. 

Plezan je bil SZ raz Begunjščice –  v katerem je za pričakovati 3 skalne skoke. Vstopna grapa pa je lepo zalita. 

Za smučanje trenutno Centralna grapa in Šentanski plaz ne nudita užitka. 

Zapisal: Igor Kremser

Cesta iz Savskih jam do Markelnove planine je odlično zvožena in snega zadosti. Sneg zbit. Na Markelnovi planini na južni strani je bil sneg ob povratku cca 13.00 uri popuščen. Na sedlu Kočna in Ptičjemu vrhu je sneg zbit. Ga počasi tudi zmanjkuje. bilo premalo sonca in preveč hladno, da bi popustil. Na Dovški Babi naslednji dan je bila situacija podobna. Cesta s 4×4 prevozna do odcepa za Visoke (Jesenice), z navadnim pogonom do pod Bvaščeve skale. Ena serpentina naprej od Erjavčeve kmetije. Cesta še vedno skoraj čisto povezana s snegom do vrha. Na parih mestih se vseeno prekine. Zgornji del Cicovega rovta je kopen in se mora smuči nest. Vmesna oblačnost je poskrbela, da sneg ni popolnoma popustil in so bile smučine od prej kar težko vozne. Tam kjer smučin ni bilo je bilo rahlo popuščeno.

Zapisal: Gregor Kofler

Rahlo moker, smučljiv sneg. Stabilen, J strani bodo kmalu skorjaste.

Zapisal: Mitja Šorn

Čez travnike na gor že mestoma brez snega, smuka z vrha in po cesti ok.

Zapisal: Mitja Šorn

Vstopna grapa je dobro zalita narejene so tudi stopinje. Na samam grebenu pa par skalnih skokov ni zaliti tako da je potrebno nekja skalnega plezanja. CENTRALAN grapa, Šentanski plaz ter Triangel brez sprememb vse isto kot 26.12.

Zapisal: Igor Kremser

Suho rušje je zelo spihano ter posledično dokaj brez snega. Za turne smučarje ne predstavlja velikega užitka. Leva grapa na Vrtačo je lepo zalita prav tako greben, ki nas pripelje na vrh. V Y grapi so razmere za vzpon prav tako dobre, skalni skok je izven snega cca 1,5 m zatorej za nekoga, ki ni vajen praskanja po skali z derezami lahko predstavlja mesto z nekaj težavami.

Zapisal: Igor Kremser

Peš gaz dobro narejen po celotni grabi. Smučarska gaz slaba ob nižjih temperaturah potrebni srenačai. Grapa je na nekaterih delih za smučat dokaj ozka. V trenutnih razmerah sneg dobro prime grifig. Nikjer poledenelo. Šentanski plaz je zgoraj spihan tako da za smučanje se dobro tretino nese smuči nazaj dol preden se začne smučat. Smučarska in peš gaz narejana. TRIANGEL brez posebnosti do koče poteptano naprej zvoženo kot da si na progi in trdo.

Zapisal: Igor Kremser

Cesta do Križovca ledena, smučarija dobra, trdo, grifig.

Zapisal: Mitja Šorn

Cesta prevozna do kmetije, zgoraj trdo, spodaj skorja.

Zapisal: Mitja Šorn