Leta 2016 je minilo 120 let, odkar je bila planika prva z zakonom zavarovana rastlina naših gora. Ob tej priliki je nastala razstava o tej posebni rožici, pripravili pa smo tudi več ustvarjalnih delavnic. Takrat se je porodila ideja o pripravi posebne vrečice s semeni gojene planike z namenom, da vse ljubitelje gorske narave spodbudimo, da se preizkusijo v njeni vzgoji. Planika namreč za svojo rast, lepoto in šarm potrebuje posebne pogoje. Tako lahko vsak vrtnar opazuje, kako vzklije in raste, zato jo zna v naravi še toliko bolj spoštovati. Vrečico smo pripravili v sodelovanju s Semenarno Ljubljana. V enem letu je postala pravi mali hit. Zato smo čez nekaj let skupaj s Semenarno pripravili semena še ene redke planinske rožice – kosmatinca. Želeli smo si velikonočnice, ki cveti prav v tem predvelikonočnem oziroma velikonočnem času. Vendar so nas opozorili, da gre za ogroženo rastlinsko vrsto in da njenih semen nimajo. Kar je seveda čisto prav!

Kosmatinca, ki je izredno podoben velikonočnici, marsikdo že ima v svoji cvetlični gredi, misleč, da ima velikonočnico. Tudi sama ga imam in bila sem zelo presenečena, ko sem ugotovila, da se motim. Prav rada sem se namreč pred prijatelji pohvalila, da mi velikonočnica že cveti. Po drugi strani pa mi je tudi odleglo, da gre za gojeno sorto kosmatinca.

Njegova semena so namenjena vrtnarskim sladokuscem oz. tistim, ki imajo začetniško srečo, so rojeni pod posebno cvetlično zvezdo ali kot radi rečemo »imajo roko« za rože. Zelo težko ga je vzgojiti in predstavlja pravi izziv.

Želimo si, da bi v prihodnje zbirko gojenih sort rastlin, ki so podobne planinskim rožam, obogatili še z dodatnimi vrečicami in knjižico z zgodovinskimi opisi, napotki za njihovo vzgojo in raznimi zanimivostmi. Predvsem pa z namenom, da se še bolj okrepi zavedanje, da so planinske in gorske cvetlice najlepše tam, kjer so. Če si res želimo imeti del hribov pred svojimi vrati, pa si lahko s pomočjo gojenih rastlin posadimo prav tako lep vrt.

Obe rožici smo posadili tudi v muzejskem skalnjaku.

Natalija Štular, kustosinja pedagoginja

#ostanidoma, #ostaniznami, #museumsandchill