ZMAJEVKA, 25. 12. 2020

Ob vznožju Košute je v starih časih stala kovačija. V njej je koval kovač, ki mu nikoli ni zmanjkalo dela. Ogenj na njegovem vignju je gorel noč in dan. Za to pa je kovač porabil ogromno oglja. Da mu ga ne bi zmanjkalo, je v gozdovih Košute podiral drevje, zlagal cepanice v kope in oglaril. Dreves je bilo zaradi tega vse manj in gozd se je občutno zmanjševal.

Nekega dne je v kovačijo prišel gozdni mož in kovaču dejal: »Hoste na Košuti so moj dom. Tamkaj živim in divjad lovim, da se preživim. Če boš posekal vse drevje, bom od gladu umrl.«

Kovač se je zlobno nasmejal in dejal: »Ti ne moreš živeti brez lesa, jaz pa ne brez oglja. Tebe redi divjad, mene pa oglje. Zato bom drevje podiral, dokler bom oglaril. Če ti ni kaj všeč, pa pojdi drugam!«

Hostnik se je žalosten vrnil na Košuto. Dan in noč je razmišljal, kako bi se kovaču maščeval.

Nekega večera je spet prirobantil v kovačijo. Pod pazduho je stiskal petelinčka:

»Ondan sem te prosil, da ne sekaj več drevja. Pa si ga posekal že toliko, da nobene divjadi ni več. S tem si me prisilil, da grem drugam. Preden pa odidem, sem ti prinesel tegale petelinčka. Vzemi ga in krmi ga, dokler ne bo zrel za nož!«

Potlej je hostnik izginil kdove kam, kovač pa je petelinčka zaprl v kurnik in si mislil: »Za kovačnico imam travnik, kjer se boš lahko pasel. Ko pa boš odrastel, te bom zaklal.«

Petelinček se je vse dneve in noči pasel na travniku za kovačijo, zraven pa rasel, da je prerasel vse peteline v okolici. Podil se je okoli kovačnice in vsakega, ki je prišel h kovaču, tako okljuval, da je zbežal pred njim.

Kovač je to opazoval in se smejal. Zraven pa se je že veselil bogate pečenke za svoj god. Vendar je ni dočakal. Neke noči je petelinček tako zakikirikal, da je njegov močni glas kurnik zrušil in je odmevalo do vrha Košute in so se v Šentanski dolini zbudili vsi ljudje. Potlej je razprostrl kreljuti in sfrfotal na vrh Košute. Tam je kukurikal do belega dne. Ko pa je vzšlo sonce, je na pečino znesel jajce in odletel.

Vroče sonce je ves dan ogrevalo petelinje jajce. In iz njega se je izlegel zmajček, ki se je zaril pod zemljo, da bi se skril pred pastirji. Tam pa je rasel in rasel in zrasel tako velik, da je prerasel podzemno votlino. Nekega dne se je uprl v skalno pečino, da je gora počila, skalni vrh Košute pa se je odlomil in zgrmel v dolino ter porušil kovačijo, da o njej ni ostala niti sled.

Tako se je hostnik maščeval kovaču.

Skali, ki leži ob cesti med Ljubeljem in Tržičem, so ljudje v Šentanski dolini dali ime Zmajevka.

(vir: Zupanc Lojze: Zlato pod Blegošem, MK 1971, str. 70)

– Besedni detektiv (razloži posamezne besede): vigenjc, hostnik, kukurikati, kreljuti, cepanice, kopa

– Višine gora (katera je najvišja slovenska gora, katera je najvišja gora in gorstvo na svetu, najvišje gore celin, držav v okolici, poišči jih na zemljevidu in poimenuj gorstva kjer se nahajajo, kako vpliva pomanjkanje kisika na gorah višjih od 2000m na človeka). S pomočjo spleta se podaj na katerokoli goro na svetu (Google Earth ali Everest )

– Raziščite slovensko odpravo Everest 1979 (začetki, razlogi za odpravo, organizacija, v kakšnih družbeno – političnih razmerah je bila organizirana ta odprava, uspeh in njegov pomen, odziv prebivalstva v državi na uspeh,…). Lahko pripravite govorni nastop s powerpoint prezentacijo. Zberete predmete za višinski bazni tabor, posnamete intervju s katerim od udeležencev odprave …

– Raziskovanje Everesta in življenjepisov znanih slovenskih alpinistov je lahko tudi zanimiva tema ne samo pri zgodovini ampak tudi pri učenju tujih jezikov.

National Geographic

National Geographic

– Pogovorite se o alpinistih (kdo so to, kaj počnejo, kam hodijo, kakšno opremo imajo, so pogumni, pokličite ali obiščite alpinista iz okolice in naj bo vaš gost naredite z njim intervju, poskusite se v plezanju, postavite bazni tabor, skuhajte kakšno instant juho, čaj,…)

– Kako deluje človeško telo na višini 8 000m? So imeli tudi prvi obiskovalci Triglava probleme z višino? Opiši delovanje pljuč, krvnega obtoka.

– Pogovor o pravljičnem bitju-zmajih (kako se rodijo, kje se skrivajo, koliko glav imajo običajno, kaj jejo, kako se imenujejo njihova krila, so oranžni ali zeleni,…)

– Kdo je radioamater? Poiščite kakšnega v okolici, povabite ga in naj vam pokaže kako delujejo njegove naprave. Raziščite kakšno vlogo so imeli radioamaterji v 2. svetovni vojni in navedite nekaj primerov njihovega delovanja. (npr. V Veliki Britaniji je bil namen njihovega dela prestrezanje tajnih brezžičnih prenosov nemških in italijanskih agentov v Veliki Britaniji. V ZDA so pomagali navezovati stike ujetih ameriških zapornikov z družinami).

BBC

Wikipedia

Lisa L. Spahr: Radio heroes, 2013, 2. Izdaja

Lahko povežete tudi z zgodovino radia v Sloveniji (radio Kričač)

Zgodovina slovenskega radia

Radio Kričač

Svetloba mladih let

Matjaž Brojan: Začetki radia na Slovenskem, 1999

RTV.SLO

KAMRA

Zgodovina na dlani

RTV.SLO

Everest

Val 202

Siol.net

– Iz papirne kaše naredite Triglav ali Košuto ali katero drugo goro in Everest, ki je npr 4x večji od Triglava (upoštevati razmerja med gorami. Osnovo naredite iz srebrne folije ali tršega papirja, ki ga zmečkate v obliko željene gore. Zmačkan papir oblepite s trakom za beljenje ali širšim lepilnim trakom tako, da utrdite papir in željeno obliko. Potem osnovo postavite na tršo podlago (karton, tanjša lesena plošča), jo pritrdite z lepilnim trakom in nanjo nanašajte v tanjših plasteh papirno kašo ali papirne trakove namazane z lepilom. Pazite na obliko gore. Pustite nekaj ur ali vsaj en dan (odvisno od debeline nanosa), da se posuši. Goro pobarvajte z gostimi tempera ali akrilnimi barvami. Prepustite se domišljiji (lahko narišete travnate zaplate, postavite kočo, stolp, naredite ledenik,…). Papir z reklamami ni primeren, ker je preveč plastike v njem. Najboljši je navaden časopisni papir, stari zvezki,… Lahko ga zmiksamo s paličnim mešalnikom. Namesto moke pa uporabimo kar mekol lepilo. Dodamo ga toliko, da je masa lepo gosta, kot nekakšna papirnata glina. Sama ne uporabljam nobenih drugih dodatkov navedenih v spodnjih prilogah. Mekol se zelo hitro suši, zato je priporočljivo maso delati sproti in v manjših količinah. Za pripravo mase pa uporabiti stare posode.

Nekaj primerov izdelave papirne kaše in lepila iz moke:

Primer 1

Primer 2

Primer 3

– Naredite predstavitev katerega od alpinistov (portret) v obliki govornega nastopa, plakata, powerpoint projekcije,…Alpinisti so svojim načinom življenja, delavnostjo, uspešnostjo in vztrajnostjo, osredotočenostjo navdih in vzor.

– Oponašajte petelina (ali petelin res lahko znese jajce, narišite ga ali sestavite iz papirnatih trakov, kakšna je vloga petelina v kurniku, kakšno je njegovo obnašanje – zaigrajte petelina s človeškimi lastnostmi…)

Slovenski planinski muzej 

– Voden ogled muzeja prilagojen starostni skupini (žimarjenje po predhodnem dogovoru)

– Predstavitev dogodka iz življenja alpinista (po dogovoru)

– Voden ogled občasne razstave 10 sidrišč slovenskega alpinizma in izdelava stripa na dogovorjeno zgodbo (komišibaj)

YOUTUBE

Petelinček je na goro šel kikirikiki,

petelinček je na goro šel kikirikiki, kikiriki, kikiriki, kikirikiki.

Kaj pa on na gori bo kikirikiki . 2x

On na gori ljubco ima kikirikiki . 2x

Ljubca obolela je kikirikiki. 2x

Poslali so po dohtarja, kikirikiki. 2x

Ljubca ozdravela je kikirikiki. 2x

Slikarska delavnica predstavljena v oddaji: zmaj (različne tehnike)

Everest

Kamra 

Siol.net

PZS

RTV Slo

Delo.si

Reporter.si

24ur.com

Druzina.si

Gorenjski glas

Mladina.si

Dnevnik.si

Zaplotnik Nejc: Pot

Spodnje gradivo iz:

Ronan Begoc: Gorska medicina za vsakogar, PZS, 2017 (spodnji odlomki):