planinski muzej
Poletni čas od 1. 6. – 15. 9.
(vsak dan)
9.00 -19.00

Zimski čas 15. 9. - 31. 5.
(vsak dan)
9.00 - 17.00

Zaprto:1. 11., 30.12. in 31. 12.

Izven urnika odprto za najavljene skupine.
muzej planinstva
Bi bili radi obveščeni o novicah na naši sceni? Naročite se … »


Slovenski planinski muzej

Triglavska cesta 49
4281 Mojstrana
T: +386 (0)8 380 67 30
info@planinskimuzej.si


gorništvo

 

Razpisni pogoji natečaja

MOJE NAJVEČJE VESELJE JE NA GORAH

 
 
Organizator

Organizator literarnega natečaja je Slovenski planinski muzej, Triglavska cesta 49, 4281 Mojstrana.

 
Trajanje

Literarni natečaj se začne 5. februarja 2015 in zaključi 20. aprila 2015.
 

Sodelovanje na natečaju

Na natečaju lahko sodelujejo osnovnošolci od 6. do 9. razreda in dijaki srednjih šol.
Natečaj bo potekal v dveh starostnih skupinah, in sicer:


1. starostna skupina: učenci od 6. do 9. razreda 

Prispevki naj bodo delo posameznika ali skupinsko delo največ treh učencev. Zaželena je interdisciplinarnost prispevka (povezava znanj iz različnih predmetov, npr. zgodovina, geografija, biologija,… - raziskovanje, risanje, kreativno pisanje, glasba, …). Sodelujete lahko v treh vsebinskih kategorijah:

1.    kategorija: grafit ali
2.    kategorija: film ali
3.    kategorija: zgodba z intervjujem v obliki časopisnega članka

 


2. starostna skupina: dijaki srednjih šol

Prispevki naj bodo delo posameznika ali skupinsko delo največ treh dijakov in v treh vsebinskih kategorijah:

  1. kategorija: grafit
  2. kategorija: film
  3. kategorija: zgodba z intervjujem v obliki časopisnega članka
 

Na natečaju ne morejo sodelovati osebe, ki ne sprejmejo razpisnih pogojev natečaja. Udeleženec sprejme razpisne pogoje s tem, ko odda svoje besedilo mentorju in izpolni prijavnico.


Mentorje prosimo, naj že v šoli naredijo predizbor najboljših prispevkov, ki bodo sodelovali na natečaju.
 
 

Tema in oblika prispevka – Aljažev stolp

 a.) Aljažev stolp – stodvajsetletnik

Na vrhu Triglava vztraja že toliko desetletij, da ga je pošteno načel zob časa. Zato smo se začeli spraševati o njegovem pomenu in obstoju. Je Aljažev stolp še kulturni spomenik ali le še kup železa? Ga zamenjamo? Ga konzerviramo? Postavimo kaj drugega namesto njega? Kaj storiti? Si predstavljate vrh Triglava, ponos Slovencev, brez stolpa?

Ob njem so se stkala prijateljstva, ob njem se je ljudem razprostrl pogled po vsej slovenski zemlji, z njim smo proslavili slovensko državo, se branili pred germanizacijo, z njim smo vztrajali v slovenski deželi, ko je Rapalska pogodba začrtala mejo tik ob njem, ob spominu nanj so naši zdomci lažje zaživeli novo življenje v novi državi, ob njem smo vsi gorniki nekoč doživeli svojo pot na Triglav,… Skratka Aljažev stolp je skupaj s svojim očetom postal nepogrešljiv del slovenskega kulturnega prostora in njegove dediščine.

Posnemite 5 min film o stolpu. Izberite samo eno temo oz. problematiko in jo predstavite v filmu. Gradivo dobite na internetu, v literaturi, lahko naredite risanko,… Izdelek pošljite na CD-ju.

 
 

b.) Aljažev stolp – vsevidec in vsevedec

V kratkem nagovoru napišite, kaj bi danes Aljažev stolp sporočil Slovencem, kaj bi jim rekel. Stavek naj bo aktualen, ne žaljiv, lahko šaljiv, z veliko mero sporočilnosti. Nagovor je lahko dolg največ 5 stavkov.

To naj ne bo spis, ampak naj ima bolj grafitno obliko oz. naj bo kot oblaček v stripu.c.) Aljažev stolp – pisec osebnih zgodb


V Sloveniji verjetno ni dvatisočaka, s katerim bi bilo povezanih toliko osebnih zgodb kot ravno s Triglavom. Ko prispeš na vrh prvič, si neizmerno srečen, da ti je uspelo. Nehote se spomniš in potrdiš znan slovenski stereotip, da sedaj, ko si prišel na vrh najvišje slovenske gore, si pa res pravi Slovenec. Nemalokrat se zgodi, da od navdušenja pozabiš stopiti v stolp in pogledati, kaj je notri. Prideš v muzej in izveš, da je Aljaž po obodu dal naslikati panoramo gora z imeni, ki se vidijo z vrha. Ojoj, naj grem še enkrat? Spomniš se strahu, ki te je grabil, ko si prečkal greben in sreče, da je bil v bližini gorski vodnik s samovarovalnim kompletom, zadihanosti in naporne hoje v strmi breg,… Naj se še enkrat potrudim, naj grem po drugi poti in najamem vodnika,…? To je le ena od kratkih dogodivščin oz. površinskih osebnih zgodb.

Napišite realistično zgodbo o svoji poti na Triglav in srečanju s stolpom ali zgodbo svojega znanca, prijatelja, soseda,… Zraven priložite intervju z osebo, o kateri pišete. Intervju naj bo odraz neprecenljivih izkušenj in vizije osebe, o kateri boste pisali in naj bo predstavljen kot članek v reviji. Torej naj bo tudi slikovno opremljen. Prispevek naj bo dolg največ štiri strani A4, pisava pa Times New Roman 12.Prispevke je treba skupaj s prijavnico poslati do 20. aprila 2015 na naslov Slovenski planinski muzej, Triglavska cesta 49, 4281 Mojstrana s pripisom Za literarni natečaj Moje največje veselje je v gorah ali po elektronski pošti na naslov neli.stular@planinskimuzej.si s pripisom Za literarni natečaj.

 
Izbor najboljših prispevkov:
 

Vse prispele prispevke bo pregledala in ocenjevala natečajna komisija, ki jo sestavljajo:

  • Janez Bizjak, naravovarstvenik, publicist, bivši direktor Triglavskega narodnega parka
  • Tine Marenče, filmski ustvarjalec, alpinist, predsednik Planinskega društva Kranj
  • Zdenka Mihelič, novinarka, članica Uredniškega odbora Planinskega vestnika, vodnica PZS
  • Jože Mihelič, alpinist, fotograf, pisatelj, gornik
  • Nada Legat, prof. slovenščine
           
Osnovni kriteriji ocenjevanja:

-          vsebinska izvirnost prispevka

-          predstavitvena inovativnost oblike

-          osebna doživetja ali doživetja znancev

-          enoviti preplet besedila in slikovnega materiala

-          skupinsko delo

-          raziskovanje

-          vključevanje in povezovanje različnih znanj (risanje, pisanje, zgodovina, geografija, biologija,…).

 
Nagrade:

Komisija bo nagradila najboljše prispevke po vsebinskih kategorijah (grafit, film, zgodba z intervjujem v obliki članka), znotraj katerih bodo prispevki razdeljeni na dve starostni skupini. Podelila bo najmanj 6 privlačnih nagrad v planinskem duhu. Nagradili bomo tudi mentorje, katerih učenci bodo prejeli glavno nagrado.
 

Poleg praktičnih, doživljajskih nagrad bodo najboljši prispevki nagrajeni tudi tako, da bodo na dan zaključne prireditve predstavljeni na razstavi v Slovenskem planinskem muzeju in objavljeni na spletni strani Slovenskega planinskega muzeja. V avgustu pa bodo popestrili gostujočo muzejsko razstavo Aljažev stolp, ki jo je pripravil Narodni muzej Slovenije. Preko celega leta bodo na ogled obiskovalcem na velikem ekranu v avli muzeja.
 
Finalisti bodo znani 19. maja 2015. Seznam nagrajencev natečaja pa bo objavljen v najmanj 7 dneh po izboru na spletni strani Slovenskega planinskega muzeja (www.planinskimuzej.si). Vse mentorje nagrajenih učencev bomo pravočasno obvestili tudi po telefonu.

Zaključna prireditev s podelitvijo priznanj in nagrad, ki je namenjena nagrajencem in ostalim udeležencem natečaja, bo na Dan Alpske konvencije, v soboto, 30. maja 2015, v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani.

Nagrad, potrdil in priznanj nagrajencem tudi letos ne bomo pošiljali po pošti.