planinski muzej
Poletni čas od 1. 6. – 15. 9.
(vsak dan)
9.00 -19.00

Zimski čas 15. 9. - 31. 5.
(vsak dan)
9.00 - 17.00

Zaprto:1. 11., 30.12. in 31. 12.

Izven urnika odprto za najavljene skupine.
muzej planinstva
Bi bili radi obveščeni o novicah na naši sceni? Naročite se … »


Slovenski planinski muzej

Triglavska cesta 49
4281 Mojstrana
T: +386 (0)8 380 67 30
info@planinskimuzej.si


gorništvo
   

     logo_4.jpg         


       


REKREATIVNO KOLESARJENJE IZ MOJSTRANE V RADOVNO IN KRMO TER IZ KRNICE V ZG. GORJAH ALI IZ KRANJSKE GORE V MOJSTRANO


Kolesarji se lahko odločijo za:                 Krme (težje kolesarjenje, dolžina 25 km, višinska razlika 540 m),
                Pocarjeve domačije v Zgornji Radovni (lažje kolesarjenje, dolžina 14 km, višinska razlika 350 m);
                pričetek kolesarjenja ob 10.00 izpred Slovenskega planinskega muzeja;                 iz Zg. Gorjij (srednje zahtevno kolesarjenje, 36 km, višinska razlika 510 m), pričetek kolesarjenja ob 10.00 pred
                Gorjanskim domom v Zg. Gorjah,
                iz Kranjske Gore (zelo lahko kolesarjenje, 29 km, višinska razlika 180 m), pričetek kolesarjenja ob 12.00
                izpred TIC Kranjska Gora.

Obvezna oprema: gorsko/treking kolo na prestave z dobrimi zavorami, kolesarska čelada, prva pomoč, po možnosti rezervna zračnica, zračna tlačilka. Za kolesarjenje Kranjska Gora-Mojstrana je primerno tudi cestno kolo.


Opis kolesarjenja Mojstrana-Krma:


Po dolžini in glede na podlago je izlet lahek.
Na začetku in na povratku nas čaka vzpon na Kosmačev preval (847 m) po sicer široki in asfaltni cesti. Sledi hiter spust v Zgornjo Radovno mimo Gogalove lipe do Pocarjeve domačije. Tam se bo mogoče še premisliti in priključiti lažji skupini. Bolj zagreti in boljše kondicijsko pripravljeni se bodo podali v dolino Krme dokler ne zmanjka volje ali ustrezne podlage, razgledov ob lepem vremenu zagotovo ne bo manjkalo.
Klanca pa tudi ne zmanjka vse do vrha Triglava, no, na kolesu ga bomo premagali le nekje 200 do 250 višinskih metrov. Sledil bo uživaški povratek do Pocarjeve domačije, potem pa za zaključek ponovno Kosmačev preval, le da je s te strani vzpona le 100 višinskih metrov. Sledi še hiter spust do Mojstrane.

Opis kolesarjenja Mojstrana-Pocarjeva domačija:


Po dolžini in glede na podlago zelo lahek izlet.
Enako kot pri daljšem izletu nas na začetku čaka vzpon na Kosmačev preval, 200 višinskih metrov, ki se jih da premagati tudi peš ob kolesu. Sledi hiter spust do Pocarjeve domačije. Šli bomo po krajši poti, da bomo ujeli skupino, ki je namenjena v Krmo. Na povratku bomo naredili malo ovinka, da si pogledamo še nekaj zanimivosti, se še malo spustili po dolini Radovne, a ne preveč, in se mimo Gogalove lipe vrnili na Kosmačev preval, ki pa je s te strani pol nižji, nato pa le še spust v Mojstrano.
Izlet je po težavnostni lestvici (http://ktk.pzs.si/vsebina.php?pid=121) zelo lahek, vendar ni primeren za otroke, ki imajo težave z zaviranjem na daljših spustih.

Opis kolesarjenja Zg. Gorje-Mojstrana-Zg. Gorje:


Po dolžini in glede na podlago srednje zahteven izlet. Iz Zg. Gorij se najprej rahlo spustimo do mostu čez Radovno, nato pa se blago vzpenjamo po dobri makadamski cesti, ki vodi preko travnikov in skozi gozdove do Pocarjeve domačije v Zg. Radovni. Po ogledu domačije bomo zagrizli v zelo strm klanec, ki premaga 70 m višinske razlike do Kosmačevega prevala. Če bo za koga prestrm, ni prav nič narobe, če ga premaga peš ob kolesu. Sledi hiter spust vse do Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. Na povratku nas seveda ponovno čaka vzpon na Kosmačev preval, ki pa je z mojstranske strani bolj položen, zato pa se vzpne 200 višinskih metrov. Potem se spet spustimo v dolino Radovne, si mimogrede ogledamo še Gogalovo lipo, in se vrnemo na izhodišče.
Izlet je po težavnostni lestvici (http://ktk.pzs.si/vsebina.php?pid=121) srednje zahteven, zaradi strmega spusta s Kosmačevega prevala pa ni primeren za otroke, ki imajo težave z zaviranjem na daljših spustih. Povratek: ob 15.00 izpred Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani.

Opis kolesarjenja Kranjska gora-Mojstrana-Kranjska gora:

Po dolžini in glede na podlago zelo lahek izlet. Iz Kranjske gore se po asfaltirani kolesarski stezi, ki pretežno vodi po trasi nekdanje železnice, blago spuščamo mimo Gozd Martuljka do Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. Na povratku premagamo 170 metrov višinske razlike, ki pa jo ob »železniškem naklonu« komaj občutimo. Za to turo so primerna tudi cestna kolesa. Samostojni povratek.VEČ O PROGRAMU

VEČ O POHODU DO POCARJEVE DOMAČIJE

VEČ O SPREMLJEVALNEM PROGRAMU

DOMOV