planinski muzej
Poletni čas od 1. 6. – 15. 9.
(vsak dan)
9.00 -19.00

Zimski čas 15. 9. - 31. 5.
(vsak dan)
9.00 - 17.00

Zaprto:1. 11., 30.12. in 31. 12.

Izven urnika odprto za najavljene skupine.
muzej planinstva
Bi bili radi obveščeni o novicah na naši sceni? Naročite se … »


Slovenski planinski muzej

Triglavska cesta 49
4281 Mojstrana
T: +386 (0)8 380 67 30
info@planinskimuzej.si


gorništvo
   

     logo_4.jpg         


       
SPREMLJEVALNI PROGRAM:


SLOVENSKI PLANINSKI MUZEJ:


V Slovenskem planinskem muzeju si podajata roke preteklost in sedanjost. Bogata zbirka predmetov s pestro zgodovinsko pripovedjo, raznolikost fotografskega in arhivskega gradiva ter obsežna strokovna knjižnica nudijo obiskovalcu vpogled v množičnost in pomembnost planinske dejavnosti v slovenskem prostoru. Stalna razstava je zasnovana kot muzejska pripoved, ki jo doživljamo skozi lasten vzpon na goro.


POCARJEVA DOMAČIJA V ZGORNJI RADOVNI - INFO TOČKA TRIGLAVSKEGA NARODNEGA PARKA:

Muzejsko urejena Pocarjeva domačija velja za eno najstarejših domačij v Triglavskem narodnem parku in je kulturni spomenik državnega pomena. S svojim videzom, bogato zbirko razstavljenih predmetov in zgodbami pričara obiskovalcu sliko življenja v krajih pod Triglavom od daljnih stoletij do danes. TNP je za Pocarjevo domačijo leta 2006 prejel diplomo Europa Nostra v okviru nagrade Evropske unije za kulturno dediščino, in sicer v kategoriji arhitekturne dediščine. Priznanje je, kot je navedeno v obrazložitvi, TNP prejel zaradi »pretanjene uporabe tradicionalnih znanj in materialov pri ohranjanju redkega in avtentičnega primera alpske arhitekture iz 18. stoletja in ohranjanja etnološke dediščine ter s tem povezanih lokalnih možnosti pridobivanja dohodka«. Leta 2013 sta bili na pročelju domačije obnovljeni poslikavi križanega in višarske Marije, ki segata v 18. stoletje.


DELAVNICE ZA OTROKE IN PLEZALNA STENA:


Najmlajšim obiskovalcem in udeležencem Dneva Alpske konvencije bodo v dopoldanskem času in vse do 14.00 ure popoldne namenjene tudi ustvarjalne delavnice: cvetlice iz planinskih travnikov, naredi svoj bivak, spoznaj Zlatorogovo kraljestvo in določevalni ključi za cvetje. Otroci se bodo lahko preizkusili tudi v znanju o slovenskih hribih in varovanju narave v nagradnem kvizu. Prav tako se bodo pred Slovenskim planinskim muzejem lahko najmlajši in ostali mladi po srcu podali na plezalno steno Planinske zveze Slovenije in se preizkusili v različno zahtevnih smereh.


PODELITEV NAGRAD literarnega natečaj Moje največje veselje je na gorah na temo planinske koče:

Slovenski planinski muzej je pripravil četrti literarni natečaj za slovenske osnovnošolce in njihove mentorje z naslovom Moje največje veselje je na gorah. Namen natečaja je šolarje spodbuditi h kreativnemu razmišljanju in literarnemu ustvarjanju na temo planinstva, zbrane prispevke pa zbrati v tiskovino za otroke ali jih uporabiti kot osnovo za bodoče pedagoško-animacijske dopolnitve stalne razstave o zgodovini planinstva na  Slovenskem. Letošnja tema natečaja je bila povezana s 120-letnico postavitve prve koče Slovenskega planinskega društva. Mladi ustvarjalci so napisali pesmice in zgodbice ter pripravili ilustracije o planinskih kočah. Izdelki otrok bodo razstavljeni v Slovenskem planinskem muzeju.


KULTURNI PROGRAM :

V okviru kulturnega programa bodo sodelovali pihalni orkestri in folklorne skupine treh dežel (Folklorna skupina KUD Jaka Rabič, Folklorna skupina iz Naravnega parka Julijsko predgorje iz Rezije (I)in Folklorna skupina iz Narodnega parka Nockberge (A) ter pevski zbor Triglavski zvonovi.


V času prireditve se bodo obiskovalcem pred Slovenskim planinskim muzejem na stojnicah predstavili:
CIPRA Slovenija, izdelovalka papirnatih rož Francka Murn, Krajinski park Logarska dolina, Naravni park Julijsko predgorje, Narodni park Krka, Narodni park Nockberge, Park Škocjanske jame, Stalni sekretariat Alpske konvencije, trgovina Židana marela, Turistično društvo Kamnik, Turistično društvo Mojstrana, Triglavski narodni park, Turizem Bohinj, založba Narava, zavod Ad pirum in WWF Dinaric Arc Parcs.


VEČ O PROGRAMU

VEČ O REKREATIVNEM KOLESARJENJU

VEČ O POHODU DO POCARJEVE DOMAČIJE

DOMOV


baner_alpska konvencija 2014_800x600(1).jpg