planinski muzej
Poletni čas od 1. 6. – 15. 9.
(vsak dan)
9.00 -19.00

Zimski čas 15. 9. - 31. 5.
(vsak dan)
9.00 - 17.00

Zaprto:1. 11., 30.12. in 31. 12.

Izven urnika odprto za najavljene skupine.
muzej planinstva
Bi bili radi obveščeni o novicah na naši sceni? Naročite se … »


Slovenski planinski muzej

Triglavska cesta 49
4281 Mojstrana
T: +386 (0)8 380 67 30
info@planinskimuzej.si

plezanje

gorništvo
Kdo je bil Avgust Delavec (1918 - 2005)
Avgust Delavec je bil znani planinski delavec, gorski reševalec, alpinist, predvsem pa neumorni zbiralec planinske zgodovine.

Doma je bil iz Mojstrane in je večino svojega življenja posvetil planinstvu. V PD Dovje-Mojstrana je bil soustanovitelj postaje GRS, alpinističnega odseka in Triglavske muzejske zbirke. Opravljal je številne funkcije in tudi deset let vodil društvo. Za svoje delo je prejel številna priznanja, med drugim je bil častni predsednik društva, častni član PZS in prejemnik najvišjega priznanja občine Kranjska Gora.

Avgust Delavec ima posebno mesto na področju raziskovanja in zbiranja planinske dediščine. Že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja je sistematično pričel zbirati predmete iz planinske zgodovine in skupaj s sodelavci pripravljati razstave zbranega gradiva po Gorenjski. Obstoječe gradivo je v letu 1984 strnil v ustanovitev Triglavske muzejske zbirke.

S poimenovanjem Ustanove po Avgustu Delavcu se želimo oddolžiti temu plemenitemu in požrtvovalnemu planinskemu entuziastu. Prizadevali si bomo, da bo Ustanova nadaljevala delo in poslanstvo, ki ga je pričel na področju zbiranja in predstavljanja planinske zgodovine, ter da da bo pripomogla k uspešnemu delovanju in razvoju Slovenskega planinskega muzeja.

avgust_delavec_gustln.jpg slovenski planinski muzej muzej alpinizma gorništvo