planinski muzej
Poletni čas od 1. 6. – 15. 9.
(vsak dan)
9.00 -19.00

Zimski čas 15. 9. - 31. 5.
(vsak dan)
9.00 - 17.00

Zaprto:1. 11., 30.12. in 31. 12.

Izven urnika odprto za najavljene skupine.
muzej planinstva
Bi bili radi obveščeni o novicah na naši sceni? Naročite se … »


Slovenski planinski muzej

Triglavska cesta 49
4281 Mojstrana
T: +386 (0)8 380 67 30
info@planinskimuzej.si

plezanje

gorništvo
Skrb za zbirko in zbiranje muzejskega gradiva

Večina gradiva, ki ga zbira, hrani in evidentira Slovenski planinski muzej, ki deluje v okviru Gornjesavskega muzeja Jesenice, je bila zbrana z darili in odkupi vestnih zbiralcev in ljubiteljev slovenske planinske zgodovine. Med njimi velja posebej omeniti člane PD Jesenice in člane PD Dovje-Mojstrana ter dolgoletnega oskrbnika Avgusta Delavca. Veliko gradiva je iz svojega arhiva odstopila Planinska zveza Slovenije, prispevala pa so ga tudi številna društva in posamezniki. Z odprtjem muzeja pa vedno več gradiva v hrambo prinašajo tudi ostala slovenska planinska društva in številni posamezniki iz celotnega slovenskega ozemlja. Za gradivo Strokovno skrbijo kustosi Gornjesavskega muzeja Jesenice.

planinski muzej
eksponat13.jpg eksponat23.jpg eksponat28.jpg
eksponat5.jpg plezanje eksponat24.jpg alpinizem

Spoštovani obiskovalci in ljubitelji gora!

Čeprav je v naših zbirkah že veliko zanimivega gradiva, se vseeno obračamo na vas, da nam pomagate naše zbirke dopolniti. Vabimo vas, da nam posredujete kakršnokoli gradivo (predmeti, filmi, fotografije, spomini…) povezano s planinstvom, gorništvom, alpinizmom, reševanjem v gorah in tako pomagate pri ohranjanju naše planinske zgodovine. Posebej bomo veseli zgodovinskega gradiva s področja planinskega in alpinističnega delovanja Slovencev po svetu.

Gradivo lahko prinesete v Slovenski planinski muzej v Mojstrani, lahko pa nas tudi pokličete na telefon 08 380 67 31 ali nam pišete na eli.gradnik@planinski muzej.si, da se dogovorimo o prevzemu.

Vabimo vas, da s svojo podporo in darovanim gradivom soustvarjate vsebino in pomagate pri uresničitvi našega skupnega cilja, to je ustvarjanje Slovenskega planinskega muzeja.

Elizabeta Gradnik, kustosinja