11. december 2019 | 17.00

Že tretje leto tudi v Slovenskem planinskem muzeju v sklopu mednarodnega dneva gora pod pokroviteljstvom Alpske konvencije praznujemo alpsko kulturno dediščino.

 

Ob 17. uri v sodelovanju s Turističnim društvom Dovje-Mojstrana predstavljamo Triglavske pripovedke in napovedujemo ponatis knjige z istim naslovom domačega avtorja Mirka Kunčiča.

Ob 18. uri:

Predstavitev odprav in članov ter srečanje slovenskih alpinistov ob obletnici Jugoslovanske alpinistične himalajske odprave na Kangbačen leta 1965 in 50 let odprave JAHO III na Anapurno leta 1969.

Letos mineva štiri desetletja od prvega slovenskega oz. takrat še jugoslovanskega vzpona na Everest, najvišjo goro sveta, a velikih uspehov slovenskih alpinistov v Himalaji ne bi bilo brez učnih let slovenskega himalajizma, v katera lahko štejemo prve tri jugoslovanske alpinistične himalajske odprave (JAHO), leta 1960 na Trisul, leta 1965 na Kangbačen in leta 1969 na Anapurno II in Anapurno IV, od katere letos mineva pol stoletja. Ob obletnici odprav na Kangbačen in Anapurno bo 11. decembra 2019 ob 18. uri v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani posebna slovesnost.

Vir: PZS.

 

Sledi odprtje fotografske razstave #LjubimGore. Na ogled bo šopek najboljših fotografij nagradnega fotonatečaja #LjubimGore Planinske zveze Slovenije, Planinskega vestnika in podjetja CEWE, d. d.

Natečaj je že tretje leto zapored požel veliko zanimanja med obiskovalci gora, ki svoja doživetja vtisnejo v trajnejši spomin s fotografijo.

 

 

Festival Brati gore je bil zasnovan z namenom obeležitve mednarodnega dneva gora leta 2015 in s ciljem spodbujanja dogodkov, posvečenih goram in literaturi, v različnih predelih Alp 11. decembra, na dan, ki so ga Združeni narodi razglasili za vsakoletni mednarodni dan gora. Festival Brati gore spodbuja praznovanje kulturne raznolikosti in hkrati podobnosti v Alpah; povezuje gore in kulturo.

Vir: MOP

Vstopnine ni!