Prve ideje o koči, ki bi povezovala Triglav in Vršič so bile prisotne že pred več kot sto leti, do realizacije pa je prišlo več desetletij kasneje.

Prvi je o postojanki začel razmišljati dr. Fran Tominšek leta 1909 v januarski številki Planinskega vestnika. Načrtovana je bila nad Kriško steno. Ker je bil to čas boja za slovenske gore, so načrte zadržale neodložljive gradnje drugih koč – Aljaževega doma v Vratih, Kadilnikove koče na Golici, Kamniške koče, povečanje Triglavske koče na Kredarici in drugih.

Šele leta 1949 so začele potekati prve priprave na gradnjo koče na »Grivi«. Poleg zahtevnega terena so gradnjo upočasnjevale še razne birokratske težave.

Dom je bil uradno odprt 6. oktobra 1951, sprva so ga poimenovali Radovljiški dom na Kriških jezerih. Še isti dan pa je prišla novica o nesreči pod Razorjem, kjer se je smrtno ponesrečil Jože Pogačnik, izjemno sposoben sodelavec planinske zveze ter odličen vodnik in svetovalec odbornikom društva do konca gradnje. Dom je bil kasneje v njegov spomin preimenovan v Pogačnikov dom.

Dom je še danes ena najbolj priljubljenih planinskih postojank v naših gorah.

Foto: Jaka Čop, hrani SPM