Včasih so za božič pekli tudi božični kruh, ki so ga imenovali božičnik, župnek, poprtnek, badnjak, stolnik, pomižnik. Treba ga je položiti na pogrnjeno mizo in tam ostane vse tri svete večere ‒ za božič, na novo leto in svete tri kralje. Božičnik je po slovenskih pokrajinah različen. Spečejo lahko enega samega, navadno pa tri: eden je pšenični, drugi ržen, tretji ajdov. Na vsak praznik pojedo en hleb. Kjer pa imajo le en božičnik, ga pojedo na svete tri kralje. Nekaj tega kruha dobi tudi živina. Poleg božičnika so naši predniki dajali na mizo tudi druge predmete. To so bili čarodejni pripomočki, katerih prisotnost na mizi, ob njej ali pod njo je privabila neznane moči, ki so se blagodejno pokazale v družini in gospodarstvu: zdravje, obilne letine, dovolj denarja.

Vir: www.krabat.si

V kozico nalijemo rum, dodamo suho sadje in rahlo segrejemo, nato odstavimo in ohladimo.

Mleko, maslo in sladkor na nizki temperaturi segrejemo, da se sladkor in maslo stopita. Moko pomešamo s kvasom in soljo, dodamo pripravljeno mleko in jajci ter z električnim mešalnikom mešamo 1 minuto.

Testu dodamo rum z namočenim suhim sadjem, mandlje, začimbe, lupinico limone in pomaranče ter malo moke, da ga lahko ročno zgnetemo.
Pustimo vzhajati 1 uro na toplem.

Vzhajano testo razdelimo na dva (ali tri) dele in na pomokani površini dobro pregnetemo. Oblikujemo štruce, ki jih položimo v pekač, obložen s peki papirjem. Pustimo vzhajati še 1 uro. Pečemo na 190 °C 35 minut oz. da skorjica pozlati.

Božični kruh potresemo s sladkorjem ali prelijemo s sladkornim prelivom.

Dober tek!

Vir: Trgovina Krajček