Vsako leto konec avgusta pripravljamo Aljaževe dneve na Dovjem, v Mojstrani in v Vratih. S prireditvami v raju pod Triglavom obudimo spomin na velikega Slovenca Jakoba Aljaža, domoljuba, planinca, graditelja planinskih postojank, glasbenika, župnika, ki je med nami v dovški fari preživel skoraj štiri desetletja svojega življenja. Program je prežet s kulturo, planinstvom, domoljubjem, v znamenju Aljaževega delovanja.

Jakob Aljaž se je leta 1889, ob prihodu na Dovje, znašel v zibelki ljudske ustvarjalnosti.  Kleni, domoljubni duhovnik je med domačini opazil veliko ljubezen do petja, igranja in plesa. V krajih pod Triglavom je pustil neizbrisen pečat. 1989. leta smo mu postavili spomenik. Od tedaj v njegov spomin prirejamo tradicionalno prireditev Aljaževe dni, letos jubilejne, 30. po vrsti.

30. Aljaževi dnevi

Dovje – Mojstrana – Vrata, 25. – 28. avgust 2022

Četrtek, 25. avgust

        ob 20. uri    Fanny S.Copeland , Slovenski planinski muzej, Mojstrana

predavanje – kustosinja Saša Mesec z gosti   

Fanny Susan Copeland, predavateljica angleščine na ljubljanski univerzi, pisateljica, pesnica… Ljubiteljica naših gora je  svojih 40 vzponov na Triglav okronala s podvigom na očaka v starosti 88 let.                                                                   

Petek, 26. avgust

        ob 20. uri             Kako so se rojevali Aljaževi dnevislovesna prireditev – voditelj Marsel Gomboc  z gosti – akterji tedanjega časa, Aljažev prosvetni dom, Dovje

Kvintet Vintgar

Kvintet Vintgar ponosno nadaljuje pevsko tradicijo kulturnega društva z Blejske Dobrave, ki bo leta 2023 obeležilo 100. obletnico svojega obstoja. Člani stremijo k stalnemu napredovanju. Njihov repertoar obsega obsega ljudsko in umetno pesem, skladbe različnih glasbenih žanrov.

Sobota, 27. avgust 

      ob 16. uri                   Vrana in glasba – glasbeno – lutkovna predstava  (Jaroslav Cefera, Bernarda Gašperčič-Teater za vse) , Aljažev prosvetni dom    

Predstava je zanimiva glasbena ura, v kateri se srečamo z glasbenimi izrazi kot so: instrument, godalo, orkester, dirigent… Otroci so v predstavi zelo aktivni, saj ves čas sodelujejo z glasbenikom. Vrana poskrbi za smeh in zabavo.

      ob 20. uri                 Slovenski oktet – koncert, Farna cerkev svetega Mihaela, Dovje

Slovenski oktet je prvič zapel leta 1951 v Slovenski filharmoniji in vse od tedaj velja za najbolj reprezentativen slovenski moški vokalni komorni ansambel. Osnovno poslanstvo okteta je ohranjanje in plemenitenje slovenske vokalne glasbe.

Nedelja, 28. avgust

ob 8. uri                     Gustlnov pohod – organizator PD Dovje Mojstrana

Aljažev dom – pod Triglavsko severno steno na sedlo Luknja, krajša varianta – bivak pod Luknjo 

zbor: Aljažev dom, Vrata                             

v primeru slabega vremena: SPM -Aljažev dom po Poti Triglavske Bistrice 

ob 15. uri                Koncert v znamenju gora in Jakoba Aljaža – Timotej Willewaldt s prijatelji

Mladi obetavni glasbenik, dvajsetletni violinist Timotej Willewaldt želi v tem projektu skupaj s kolegicama, violinistko Lauro de Wolff in violončelistko Sofio Grassi poslušalcu približati klasična dela. S pomočjo dveh prominentnih mladih skladateljev, Mateja Kastelica in Klare Mlakar, pa obuja iz pozabe stare pesmi skladatelja Jakoba Aljaža in jih predstavlja v novi luči.

Aljaževa kapela sv. bratov Cirila in Metoda v Vratih, v primeru slabega vremena cerkev sv. Klemena v Mojstrani

 ob 16. uri                Sveta maša
Aljaževa kapela sv. bratov Cirila in Metoda v Vratih, v primeru slabega vremena cerkev sv. Klemena v Mojstrani

Organizator: Kulturno umetniško društvo Jaka Rabič Dovje Mojstrana v sodelovanju s Turističnim društvom Dovje Mojstrana, z Župnijo Dovje, s Planinskim društvom Dovje Mojstrana, z GRS Dovje Mojstrana in s Slovenskim planinskim muzejem.  Pokrovitelj prireditev je Turizem Kranjska Gora. Vstop prost. Organizatorji pripravljamo prireditve v skladu z ukrepi NIJZ za preprečevanje okužb. Obiskovalce prosimo, da odgovorno upoštevajo priporočila NIJZ.