POGOVOR S PRIZNANIMI USTVARJALCI GORNIŠKE LITERATURE IN OGLED FILMA

Petek, 12. 5. 2023 ob 19.00, Slovenski planinski muzej v Mojstrani

Gostje: Dušan Jelinčič, Samo Rugelj, Andrej Štremfelj

Moderatorki: Irena Cerar, Mojca Volkar Trobevšek

 

Vabljeni na pogovorni večer s tremi izbranimi gosti, ki bodo spregovorili o doživljanju in ustvarjanju gorniške literature. Življenje vseh treh je tesno prepleteno z gorami, skupaj pa so napisali že pošten kup gorniških knjig. Največ jih lahko pripišemo Dušanu Jelinčiču, alpinistu, ki je tudi letošnji prejemnik nagrade Prešernovega sklada. Zase pravi, da je pisatelj, ki tudi pleza. Po drugi strani pa je Andrej Štremfelj, ki je vrhunski alpinist, prejemnik dveh zlatih cepinov in gorski vodnik, za pisateljsko pero poprijel šele pred kratkim; a je že spisal dve knjigi. Samo Rugelj je vsestransko aktiven založnik, pisatelj, tekač in gornik, ki o svojih pustolovščinah v naravi redno piše, njegove knjige pa imajo veliko zvestih bralcev in bralk.
Na srečanju si bomo ogledali tudi dokumentarni film Tržaške prikazni, o besedah in vetru v življenju Dušana Jelinčiča v režiji Dušana Moravca, ki je bil ravnokar sprejet v tekmovalno selekcijo uglednega italijanskega filmskega festivala v Trentu.
Moderatorki: Irena Cerar, Mojca Volkar Trobevšek
Vabljeni vsi ljubitelji gorniških doživetij!
***
Dogodek pripravljamo v okviru bralnega kluba Beremo gore, ki pod vodstvom Irene Cerar in Mojca Volkar Trobevšek od marca 2023 poteka v Slovenskem planinskem muzeju. Člani kluba so od takrat prebrali Zvezdnate noči Dušana Jelinčiča, Kristale sreče Andreja Štremflja in Triglavske poti Sama Ruglja.
Bralni klub finančno omogoča Alpska konvencija.