»Postal sem smiselni drobec porajanja, nastanka, trajanja in izginotja našega planeta. S smučmi sem se peljal z najvišje točke do vznožja veličastne gore. Izpolnil sem pričakovanja, moje bivanje ne bo izzvenelo v plehkosti namišljenih vrednot. Ker sem verjel, da je tudi meni zaupana posebna naloga, sem jo poiskal, razkril, udejanil. Četudi je moj prispevek zanemarljivo majhen, je sestavni del zgodovine planeta, o katerem se bodo nekoč, nekje pogovarjali…«
Na današnji dan, 26. oktobra 1962, se je rodil Davo Karničar, slovenski alpinist in ekstremni smučar, ki je od leta 1980 opravil preko 1000 alpinističnih tur, ter presmučal velike alpske stene tako v Sloveniji kot v tujini.
Alpinistično javnost je navdušil predvsem s smučanjem po smeri Fritsch-Lindenbach v severni steni Grintovca oziroma Dolške škrbine, ki je ocenjena z najvišjo oz. sedmo smučarsko težavnostno oceno in velja za najtežjo presmučano smer v Sloveniji.
Poleg tega je presmučal mnogo slovenskih vrhov – Triglav, Jalovec, Dolgi hrbet, Špik, Grintovec, Kočno in številne druge, izstopajo pa predvsem različni smučarski spusti preko sten, ozebnikov in slapov. Najbolj znano smučanje je prek Sinjega slapu pod Češko kočo.
Je tudi prvi človek, ki je smučal z vrha Everesta.
V evropskih gorstvih izstopata predvsem spusta čez severovzhodno steno Eigerja in vzhodno steno Matterhorna.
S projektom Ski 7summits, ki ga je Davo skupaj s Francem Oderlapom končal leta 2006, pa je postal prvi Zemljan, ki mu je uspelo smučati z vseh najvišjih vrhov celin.
Foto: Rožle Bregar