FESTIVAL GOROVENTURE 2020 |

gorske avanture na velikem platnu v Slovenskem planinskem muzeju | 20. 2. – 23. 2. 2020

V podaljšanem vikendu, od četrtka do nedelje, vabljeni vsak večer v Slovenski planinski muzej na festival gora in narave v sliki in besedi. Prvi dan gostimo našega starega znanca, Janeza Pretnarja, ki se je tokrat potepal po vzhodni Afriki. V petek bomo z dr. Iztokom Tomazinom smučali od Karavank do Himalaje. Vikend filmski paket nas bo najprej popeljal v nedotaknjene gozdove Afrike k plemenu Suri, v nedeljo pa nam bo dih vzel Tommy Caldwell ob osvajanju El Capitana v filmu The Dawn Wall.

Četrtek, 20. februar 2020 | 19.00

Janez Pretnar:

Po vzhodni Afriki – najvišje afriške gore

Med države Vzhodne Afrike prištevamo tudi Kenijo, Tanzanijo in Ugando, kjer so tri najvišje afriške gore. V številnih narodnih parkih pridejo na račun ljubitelji narave, na obalah Indijskega oceana in Zanzibarju pa ljubitelji toplega morja in neskončnih plaž.

Petek, 21. februar 2020 | 19.00

dr. Iztok Tomazin:

Od Karavank do Himalaje in nazaj: alpinistično smučanje

Dr. Iztok Tomazin bo predstavil začetke svojega alpinističnega smučanja v domačih gorah, nadaljeval pa s smučarskimi spusti v Himalaji in Karakorumu, kjer je z Markom  Čarom kot prvi smučal z vrha Gašerbruma 1 (8068m). Sledil bo preplet smučanja in z njim povezanih doživetij v drugih gorovjih, za konec pa se bo vrnil v zasnežene in poledenele strmine domačih gora.

 

Sobota, 22. februar 2020 | 19. 00

Suri

Leto: 2015
Država: Slovaška
Trajanje: 65 min
Režiser: Pavol Barabas
Kategorija: Gorska narava in kultura
Distribucija: Festival gorniškega filma

Pustolovsko potovanje po neznani afriški reki nas pripelje k edinstvenemu plemenu Suri. Potovanje je priložnost, da spoznamo ljudi, ki so se odločili, da se bodo borili za svojo tradicijo in svoj način življenja. Film nas spodbuja k razmisleku o njihovi usodi in o izginjanju kultur, ki se dogaja po vsem svetu. Kulturna raznolikost je nujno potrebna za ohranitev civilizacije v globaliziranem svetu.

Nedelja, 23. februar 2020 | 19.00

The Dawn Wall

Leto: 2018
Država: ZDA
Trajanje: 100 min
Režiser: Josh Lowell in Peter Mortimer
Kategorija: Plezanje

Distribucija: Festival gorniškega filma

Januarja 2015 sta Tommy Caldwell in Kevin Jorgeson očarala svet s plezanjem v 900-metrski smeri Dawn Wall v dolini Yosemite. V steni sta preživela več tednov in mediji po vsem svetu so bili na trnih. A za Tommyja je bil Dawn Wall več kot le vzpon: to je bil vrhunec dolgoletnih prizadevanj in številnih premaganih težav.

Vstopnina za posamezen dogodek: 5,00 €

Nakup vstopnic: info@planinskimuzej.si