Junij bomo zaključili z našim že tradicionalnim festivalom Goroventure 🎬 na sporedu katerih se bo našlo kaj zanimivega za vsako hribovsko dušo.

Cena posameznega večera: 5 eur
Za nakup vstopnic in rezervacije se obrnite na naš telefon: 08 380 67 30 ali mail: info@planinskimuzej.si

PROGRAM:

SREDA, 22. JUNIJ 2022,
ob 20.uri

Sanjaj le velike sanje
V dokumentarnem filmu, ki je bil posnet v režiji Planinskega društva Kranj, boste videli kako so našega izjemnega alpinista, pisca in človeka, Nejca Zaplotnika, doživljali njemu najbližji sopotniki (sin, žena, najboljši prijatelji in soplezalci). Film vsebuje tudi originalne posnetke legendarnega vzpona na Mt. Everest iz leta 1979.
Celotni izkupiček prodanih vstopnic bomo namenili skladu Nejca Zaplotnika.

ČETRTEK, 23. JUNIJ 2022,
ob 20. uri

Program v sodelovanju s Festivalom Gorniškega filma.

EVEREST: Sea to summit
Leta 1990 se je Macartney-Snape vrnil na Everest, a tokrat je svoj vzpon nameraval začeti ob morju. Zamisel za ta podvig se je porodila snemalcu avanturističnih filmov Michaelu Dillonu. Med številnimi sponzorji projekta je bil tudi Australian Geographic in Macartney-Snape je potreboval tri mesece, da je dosegel svoj cilj. Prvič v zgodovini se je vzpon na vrh Everesta začel ob morju, saj so tudi prve odprave svojo pot začele v Katmanduju, 1400 metrov nad morjem. Macartney-Snape se je želel na Everest povzpeti po zahtevnem Zahodnem grebenu, a je zaradi slabega vremena in velike nevarnosti plazov spremenil načrte in vrh dosegel po smeri preko Južnega sedla.

JANJA GARNBRET: Popolna sezona

REEL ROCK je obiskal Janjo Garnbret in njen domači kraj, kjer so poskušali odkriti njene skrivnosti in ustvariti intimen portret mlade prvakinje, ki se je zapisala v zgodovino kot prva plezalka, ki je zmagala na vseh tekmah sezone svetovnega pokala v balvanskem plezanju.

PETEK, 24. JUNIJ 2022,
ob 20. uri

ZGODBA SAVE
Film Zgodba Save je s svojimi 84 minutami pravi celovečerec. Material za film je produkcijska ekipa 13-krat nagrajenega filma The Undamaged (Nepoškodovane) posnela lani med veslanjem celotnega toka Save v Sloveniji; od Podkorena in Bohinja je ekipa štirih kajakašev 11 dni veslala vse do Jesenic na Dolenjskem. Med 258 preveslanimi kilometri so našli kup dogodivščin, zapletov, spoznanj in uvidov v negotovo prihodnost te prelepe reke.
Po predstavi bomo tudi poklepetali z osrednjo ekipo filma.

SOBOTA, 25. JUNIJ 2022,
ob 20. uri

Program v sodelovanju s Festivalom Gorniškega filma.

ZGODBA KRZYSTOFA WIELICKIJA 
Film o veliki osebnosti in enem najboljših poljskih alpinistov vseh časov, Krzysztofu Wielickiju, ki nam pokaže tudi ozadje njegovih odprav. Filozofska zgodba o prijateljstvu, tovariših in naravi, pa tudi popotovanje po najvišjih gorah sveta – brez patosa, a z obilico spoštovanja do ljudi in narave.

LINK SAR
Link Sar je film o vrhunskem ameriškem alpinistu, ki nam razkrije svoja razmišljanja o medosebnih odnosih in plezalnih ambicijah, ki se mu porajajo med vzponom na enega najtežjih nepreplezanih vrhov na svetu: Link Sar v Pakistanu. Poleg protagonista Grahama Zimmermana v filmu nastopajo tudi njegovi soplezalci Steve Swenson, Chris Wright in Mark Richey.

NEDELJA, 26. JUNIJ 2022,
ob 20. uri

ODPRAVA ROLWALING – Luka Stražar in Nejc Marčič

Stražar in Marčič sta med 28. in 30. oktobrom kot prva alpinista preplezala 1700 metrov visoko severozahodno steno gore Tsoboje v nepalskem gorovju Rolwaling, kar je nov uspeh njune naveze, ki ima za seboj že nekaj uspešnih vzponov, med drugim na pakistanski vrh K7 West leta 2011, za katerega sta prejela najprestižnejšo alpinistično nagrado zlati cepin.
Skupaj z njima bomo obujali spomine na oktobrsko odpravo Rolwaling.

VLJUDNO VABLJENI!