21. aprila 2023 ob 18. uri vas vljudno vabimo na muzejski večer posvečen 50. obletnici odprave v Saharo, ki nam jo bo predstavil član odprave, Rudi Rajar.

Ob koncu leta 1973 je Akademski alpinistični odsek organiziral odpravo v gorovje Hoggar, ki leži v centru največje puščave sveta. Iz člankov v francoskih alpinističnih revijah je bilo razumeti, da so tam alpinistično zelo zanimivi stolpi in prave igle, nekatere še nepreplezane, deviške. Odprava je imela tudi nalogo raziskati nekatere malo poznane predele. Odpravili so se s kombijem IMV.
1300 km od mesta Alžir so prevozili v enem dnevu, za nadaljnjih 700 km po puščavi, kjer je bila trasa samo označena z možici, pa so porabili cele 3 dni. Večkrat so morali svoj kombi reševati, ko se je ugreznil v peščene zamete. Bazni tabor so postavili v suhem vadiju, 15 km od mesta Tamanrasset, ki je glavno naselje v Hoggarju. Ena skupina plezalcev se je takoj lotila zelo težkih smeri v bližini tabora, štirje pa so iskali deviške vrhove nekaj dni hoje stran od tabora. Marko in Rudi sta našla 100 metrov visoko iglo Assekerda, ki naj bi bila še deviška. Preplezala sta jo po težki prvenstveni smeri, sta pa na vrhu že našla možica, v katerem pa ni bilo podatkov o prvopristopnikih. Nič zato, tura je bila super doživetje.
Vse to je prikazano na dveh omenjenih filmih, ko bosta z nekaj dodatnega komentarja prikazana na predstavitvi.