Vabljeni na ogled gostujoče razstave Muzeja novejše zgodovine Slovenije:

Marjan Keršič – Belač, kipar, alpinist in gorski reševalec: ob stoletnici rojstva

Avtorici: Jožica Šparovec, Muzej novejše zgodovine Slovenije, in Marjeta Keršič Svetel

Na razstavi, ki jo je pripravil Muzej novejše zgodovine Slovenije ob stoletnici rojstva Marjana Keršiča – Belača s sodelovanjem njegove hčerke Marjete Keršič Svetel, je večina izbranih fotografij iz njegovega muzejskega fotografskega fonda – iz barvnih diapozitivov in črno-belih negativov, ki jih je Muzeju novejše zgodovine Slovenije podarila Marjeta Keršič Svetel. Največ fotografij je posvečenih dvema temama: prvi slovenski oz. jugoslovanski himalajski odpravi na Trisul v Indiji leta 1960 in alpinizmu v slovenskih gorah v letih 1939–1950, to je posnetkom slovenskih alpinistov in njihovih vzponov v Kamniških Alpah in Severni Triglavski steni iz leta 1939 in iz prvih let po drugi svetovni vojni. Z razstavo se obenem spominjamo 60-letnice prve odprave na Trisul.

Marjan Keršič – Belač (18. maj 1920, Ljubljana–3. junij 2003, Ljubljana) se je odlikoval na več področjih. Plodno je bilo njegovo delo akademskega kiparja, samo na javnih mestih stoji 82 njegovih spomeniških upodobitev, med njimi precej poprsij znanih Slovencev. Bil je tudi vrhunski alpinist, ki je v svojem življenju preplezal 340 plezalnih smeri, leta 1960 pa je kot član prve slovenske oz. jugoslovanske odprave v Himalajo, na Trisul v Indiji, stal na vrhu 6.270 m visokega Trisula III. Bil je tudi gorski reševalec, gorski vodnik in učitelj smučanja; za svoje mnogostransko delovanje je prejel številna visoka priznanja.

Kiparjenja se je v zasebni šoli akademskega kiparja Borisa Kalina kot 15-letni fant začel učiti že leta 1935; prav zaradi Kalina je začel hoditi tudi v gore. Med drugo svetovno vojno je sodeloval v OF, bil večkrat aretiran in nato poslan v koncentracijsko taborišče Gonars. Leta 1945 se je vpisal na Akademijo likovnih umetnosti v Ljubljani in leta 1949 končal študij kiparstva pri prof. Borisu Kalinu. V letih 1962–1966 je poučeval kiparske tehnike na Šoli za oblikovanje v Ljubljani.

Jožica Šparovec, Muzej novejše zgodovine Slovenije

Razstava bo na ogled od 18. maja 2020