Izpod peresa pisatelja, turističnega in kulturnega delavca pod Triglavom, klenega Dovžana, Franceta Voge, je doslej prišlo 12 knjig.
Ob 100. obletnici domačega turističnega društva je napisal knjigo o (turističnem) razvoju Mojstrane. S Spomini na Dovje je skozi avtorske zgodbe opisal številne kmečke običaje, ki so šli že v pozabo in so pomemben del slovenske etnološke dediščine. Skupaj z Metko Kern Trček je preuredil tudi znamenite Kunčičeve Triglavske pravljice in nastale so izredno privlačne Triglavske pripovedke.
In prav Metka Kern Trček bo na muzejskem večeru, ki ga pripravljamo v sodelovanju s Kulturno umetniškim društvom Jaka Rabič Dovje – Mojstrana, spregovorila z avtorjem o novi knjigi z naslovom: Mojstrana v ognju športa.
Ni skrivnost, da se v Gorniški vasi Dovje-Mojstrana rojeva na stotine odličnih športnikov, da jih je 21 okusilo slast olimpijskih iger, in da sta si dva ponosno okoli vratu obesila olimpijski medalji. Ni skrivnost, da so bile tu doma odlične “Mojstranške veverice”, vrhunski alpinisti svetovnega kova in da se je tu prebujalo športno plezanje z eno od slovenskih pionirk tega športa.
Vse to in še več lahko preberete v knjigi, na predstavitvi pa prisluhnete avtorju, Francetu Vogi.
Vabljeni na predstavitev knjige, v petek, 15. 12. 2023  ob 18. uri! Vstop je prost.