POPRAVEK: MUZEJSKI VEČER OB 18.00 JE POLN! ZARADI ZANIMANJA SMO ODPRLI ŠE DODATNO URO, OB 19:30. VSI, KI NISTE REZERVIRALI SEDEŽA OB 18.00, VABLJENI NA PREDAVANJE OB 19:30!

 

Predava: Jure K. Čokl, novinar, radijski voditelj, kulturolog in doktorski študent zgodovine

Gostje: Janče Gartner, France Malešič, Peter Mikša, Zala Žagar

Člana Turistovskega kluba Skala Viktor Žagar in njegov soplezalec Janez Gartner sta leta 1939 v Hornovi smeri v Jalovcu posnela fotografijo, ki so jo zaradi spleta okoliščin pripisali Stanku Tominšku, legendarnemu slovenskemu alpinistu in gorskemu fotografu. V okviru muzejskega večera bomo predstavili raziskavo, ki jo je sprožila Zala Žagar, vnukinja Viktorja Žagarja, in je svoj zaključek dobila prav tam, kjer je fotografija nastala − v steni Jalovca. Spoznali bomo zanimivo, vendar dolgotrajno in naporno delo strokovnjakov, ki se ukvarjajo z identifikacijo oseb in krajev na starih fotografijah, ter skozi pripoved o raziskavi predstavili pripadnika predvojne generacije slovenskih alpinistov, ki sta bila do zdaj širši javnosti neznana.

 

Muzejski večer bomo v Slovenskem planinskem muzeju izvedli 18. septembra 2020 ob 18.00. Ker je število obiskovalcev omejeno na 50, zbiramo prijave na naslovu: info@planinskimuzej.si in na telefonski številki 08 38 06 730 vsak dan med 9. in 17. uro.

Vabljeni!