V Slovenskem planinskem muzeju se srečujejo prijatelji iz celega sveta. Prav radi jih povabimo, da z vsemi nami delijo svoje zgodbe. Kajti zgodbe nas povezujejo in nam dokazujejo, da ne glede kje smo in od kod izviramo, imamo vsi podobne sanje in želje.

Tako smo spomladi 2017 z Lukom Lindičem skupaj obiskali Karakorum in Skalno gorovje. V Karakorum smo se v letu 2018 ponovno vrnili z Alešem Česnom in Lukom Stražarjem, ko sta nam predstavila zgodovinski vzpon na Latok I. Tiste, ki smo raje bližje tlom, je pa Ivica Kostelić povabil na prečenje Grenlandije. 13. maja 2019 ob 13.51 smo se pa zbrali in skupaj obeležili 40-letnico prve slovenske osvojitve vrha sveta, Everesta.

Obisk Martine Čufar Potard v domači Mojstrani smo maja 2017 v muzeju hitro izkoristili še za predstavitev njenih “jeklenih prstov”. Vez med Martino in Slovenskim planinskim muzejem je namreč prav edinstvena, saj je skupaj z Jankom Ažmanom postavila temeljni kamen za njegovo gradnjo. Tako kot vsakega, ki se vrne v domači kraj, smo je v muzeju vedno veseli.

Veseli pa bomo tudi Marije in Andreja Štremflja, ki se nam bosta pridružila 7. oktobra; ravno na 30. obletnico njunega skupnega vzpona na Everest. Predstavila bosta njuno novo knjigo, Objem na vrhu sveta. Rezervacije že zbiramo!

Slovenski planinski muzej je že deset let prostor, kjer se prepletajo zgodbe in pletejo nova prijateljstva. Pridružite se nam tudi vi!

PS: Če vas pa zanima še kaj več o naši Martini in o drugih slovenskih alpinistkah, se pa še vedno lahko sprehodite po virtualni različici naše razstave Korajža je ženskega spola.

https://pm-korajza.nanostudio.eu/

Zelo vredno ogleda!

 

Lep planinski pozdrav,

Gaber Polajnar,

projektni sodelavec za trajnostni turizem