Navadno je pot do našega muzeja enostavna: skočiš na avtobus, ki te odloži na postaji na Dovjem, zraven Aljaža. Kip Jakoba Aljaža s prstom kaže na Triglav, da si lahko našega očaka dobro ogledaš, preden se spustiš v Mojstrano. Od tam pa še par minut in že si v muzeju.

Marsikoga pa v muzej zanese po precej daljši poti: začnejo z vzponom na Mariborsko kočo in se podajo naprej preko Pohorja, Kamniško-Savinjskih Alp in Karavank proti Mojstrani. Naš muzej jim ni cilj poti, pri nas si le naberejo moči, preden sledijo Aljaževemu prstu in se skozi Vrata povzpnejo na vrh Triglava. Od tam pa lahko na lep dan vidijo tudi konec njihove poti. Ampak, ta cilj je še daleč: treba je iti prav do morja, tam do Debelega Rtiča v Ankaranu.

Že veste, o kateri poti govorim?

Seveda, to je legendarna Enka. Slovenska planinska pot, ki se s svojimi 617,4 kilometra vije preko naše dežele. Odprta je bila leta 1953 in spada med najstarejše evropske poti. In ena izmed 80 kontrolnih točk je s svojim odprtjem postal tudi naš muzej. V naši trgovini pa lahko kupite dnevnik, v katerega zbirate žige z vaše poti. Evro od vsakega prodanega dnevnika je namenjen vzdrževanju poti. Pomagate pa lahko tudi tako, da pošljete SMS s ključno besedo POT5 na številko 1919 in prispevali boste 5 € za obnovo planinskih poti.

Pri nas v muzeju vas žig čaka na recepciji. Tam lahko prebrskate tudi obširno zbirko vodnikov in zemljevidov, ki vas bodo varno vodili na poti. Se vidimo!

PS: Če želite kupiti dnevnik, vam ga lahko pošljemo tudi po pošti. Po žig bo pa treba kljub temu priti! Veseli vas bomo! 🙂

 

Lep planinski pozdrav,

Gaber Polajnar

projektni sodelavec za trajnostni turizem