Tako kot vsi desetletniki smo komaj dočakali rojstni dan. In ker danes pričakujemo obisk visokega gosta, smo se odločili, da praznujemo kar dvakrat.

Vsi, ki se nam zaradi ukrepov NIJZ ne morete pridružiti na našem srečanju s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem, si boste posnetek njegovega obiska lahko v naslednjih dneh ogledali preko naših spletnih kanalov. 

 

To pa ni prvič, da nas bo obiskal predsednik RS. Muzej je pred desetimi leti odprl takratni predsednik RS dr. Danilo Türk. Prilagamo nekaj misli, ki jih je izrekel v svojem nagovoru, na fotografiji pa je posvetilo, ki ga je napisal ob takratni razstavi Kolonija Vrata.

“Planinarjenje in življenje v naravi sta slovenskemu narodu že dolgo pomembni sestavini kulture. Vnašata smisel za dobro voljo, prešernost, tudi nekaj razposajenosti, vendar sta vselej veliko več kot samo izkoriščanje prostega časa. Izkazujeta naš celovit odnos do narave, do soljudi, včasih tudi do velikih družbenih vprašanj, s katerimi se soočamo. Samo spomnimo se iz zgodovine, da so imeli tržaški Slovenci v času fašizma velike težave pri organiziranju političnih sestankov v svojem mestu. Zato so jim bile slovenske planine zatočišče, kraj, kjer so se lahko mirno in svobodno zbrali, kjer so lahko skupaj razmišljali, kjer so skupaj načrtovali svoje narodnoosvobodilno prizadevanje. Tudi to funkcijo je slovensko planinstvo imelo, jo odigralo in jo bo igralo v prihodnosti, v snovanju naše narodne biti, naše narodne eksistence in naše bodočnosti.”

 

Celoten nagovor si lahko preberete na:

http://www.bivsi-predsednik.si/up-rs/2007-2012/turk-slo-arhiv.nsf/dokumentiweb/D8B551513948E625C125775B0050C49D?OpenDocument

 

Hvala vsem, ki nas spremljate in podpirate.

Vaši muzealci