Muzejska trgovinica je postala skoraj obvezna ponudba vsakega sodobnega muzeja in Slovenski planinski muzej ni izjema. Spominke izbiramo pazljivo, prednost dajemo domačim dobaviteljem in naravnim materialom.  Skupno vodilo pri izboru so seveda gore, na motivih pa prevladujeta Triglav in planika. Slednjo lahko kupite kot magnet, priponko, leseno, kovinsko, filcano ali keramično, celo užitno: čokoladno.

V teh tednih, ko se narava prebuja, a smo zaradi okoliščin primorani ostajati doma, je čas kot nalašč za opravila na vrtu ali za sajenje balkonskih lončnic. Naj vaš dom krasi tudi gorsko cvetje: v naši trgovini ponujamo vrečke s semeni planike, za botanične sladokusce pa kosmatinca, najbližjega sorodnika velikonočnice. Cena vrečke je le en evro.

Ob večerih naj televizijo vsaj kdaj pa kdaj zamenja dobra knjiga. Med leposlovnimi besedili se na naših policah najdejo večni klasiki, kot je Pot Nejca Zaplotnika, znana bestsellerja Bernadette Mcdonald Iskalci svobode ter Alpski bojevniki  in najnovejše izpod peres naših domačih avtorjev, kot so Tista lepa leta Rada Kočevarja ali Vprašaj goro Joža Miheliča.

Z najmlajšimi si lahko krajšate čas z otroškimi knjigami Planinske založbe ali družabnimi igrami: preizkusite svoj spomin s klasičnim Spominom s planin ali raziskujte Slovenijo z medvedom Lovrom kar od doma.

Ko bodo razmere ugodnejše in bomo z domačega praga končno lahko skočili vsaj na daljši sprehod ali celo v visokogorje, pa je še toliko bolj pomembno, da smo odgovorni do sebe in do drugih ter da se na pot odpravimo temeljito pripravljeni. V naših vodnikih boste našli ideje za družinski izlet ali zahtevnejše ture z napotki za varno gibanje, obvezno pa se opremite z ustrezno planinsko karto, da ne bi še dodatno obremenili naših reševalcev.

Za podrobnejše informacije o naši ponudbi, cenah in zalogi se obrnite na info@planinskimuzej.si. Poštnina za vsa naročila nad 5 € je brezplačna.

Špela Smolej Milat, muzejska informatorka