Vabljeni na ekskurzijo!

Zbirno mesto je ob 7. uri pred Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani, od koder se bomo čez Korensko sedlo odpeljali na Koroško. Pot bomo popestrili z zanimivostmi iz preteklosti vasi pod Triglavom in krajev na koroški strani ter zgodbe o dr. Juliusu Kugyju in njegovih gorskih vodnikih.

Na avstrijskem Koroškem bomo izvedeli nekaj o slovenskih zamejcih in očetu znamenitega moža, katerega življenje in delo sta rdeča nit naših študijskih krožkov. Peljali se bomo mimo vasice Lipe, kjer je bil rojen in se ozrli na razglednik Dobrač, s katerega je nekoč mladi Julius zagledal svod čudovitih Julijskih Alp, od Montaža do Triglava in se na prvi pogled zaljubil vanje.

Pot nas bo nato vodila v Kanalsko dolino, v Ovčjo vas, kraj Kugyjevega prijatelja in gorskega vodnika Antona Oitzingerja. Sprehodili se bomo mimo njegove hiše v kateri je Kugy napisal svoja številna dela. Dih jemajoč pogled na Viš nas ne bo pustil ravnodušnih. Morda se zapeljemo tudi v Zajzero pod Montaž, kjer je Kugy z Antonom Ojzingerjem in Jožetom Komacom doživel eno najbolj neverjetnih planinskih zgodb tistega časa.

Ko smo že pri Komacu, ne bojte se, ne bomo izpustili njegove Trente, ki jo bomo obiskali, ko bomo nadaljevali pot mimo Trbiža in Rablja čez Predel v Log pod Mangartom.

Trenta, ena najlepših alpskih dolin na svetu, s kristalno reko Sočo, nam ponuja številne zgodbe o junakih naših gora, trentarskih divjih lovcih in gorskih vodnikih, Kugyjevih zvestih spremljevalcih. Obiskali bomo tudi TNP središče Trenta, kjer bomo imeli možnost kosila, bodisi iz svojega nahrbtnika, ali pa v sosednji gostilnici.

Pot bomo nadaljevali do Alpskega botaničnega vrta Juijana, saj je bil Kugy navdušen botanik in je na svojih odpravah iskal skrivnostno scabioso trento. Ustavili se bomo tudi ob njegovem spomeniku, ki ga je Planinska zveza Slovenije postavila ob svoji 60- obletnici delovanja.

Vožnja čez Vršič bo minila kot bi trenil, saj gorska cesta s svojo okolico ponuja veliko zanimivosti za sproščen pogovor.

V zgodnjih večernih urah se bomo vrnili pred najlepši in najboljši slovenski muzej – Slovenski planinski muzej v Mojstrani.

Vabljeni z nami na pot v čim večjem številu.

 

Cena ekskurzije, ki vključuje prevoz in strokovno vodenje ter vstopnino v Info središče Trenta in v Alpski botanični vrt Julijana je 25 EUR.

Kosilo je v lastni režiji in ni vključeno v ceno.

Prijave zbiramo na elektronski naslov: matjaz.podlipnik@planinskimuzej.si do 16. 9.2022 oz. do zasedbe mest.

Ekskurzija bo izpeljana ob minimalno 20 prijavljenih potnikih.