Ob 240. obletnici prvega pristopa na Triglav in v okviru 26. Aljaževih dni smo muzejski večer namenili Aljaževemu stolpu. V muzeju hranimo prve vpisne knjige in fotografije stolpa. Planinska zveza Slovenije je lastnik zemljišča na vrhu Triglava, s kulturnim spomenikom državnega pomena (razglašen 1999) pa od leta 2017 upravlja Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije ob sodelovanju Restavratorskega centra in Narodnega muzeja Slovenije.

Načrte za obnovo in selitev stolpa v dolino so 23. avgusta 2018 razkrili predstavniki Zavoda za varstvo kulturne dediščine (Jernej Hudolin), Planinske zveze Slovenije (Miro Eržen), Restavratorskega centra (Martin Kavčič) in Narodnega muzeja Slovenije (Gorazd Lemajič).

Selitev stolpa z vrha Triglava 7. septembra in vrnitev restavriranega stolpa na vrh 3. oktobra smo pospremili s predstavitvijo prve vpisne knjige, ki jo hranimo v muzeju. Jeseni smo z izvajalci iz podjetja KOV Jesenice na muzejskem večeru predstavili restavratorske posege Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (Martin Kavčič in Jernej Hudolin) in prevzeli dele stolpa z dokumentacijo ZVKD.

Irena Lačen Benedičič, v. d. direktorice