Komaj 19-letni Luka Potočar je v Moskvi postal svetovni podprvak v težavnostnem plezanju in tako za piko na i odlične sezone Sloveniji priplezal tudi prvo moško medaljo s SP v težavnosti, Mia Krampl pa je v kombinaciji osvojila srebrno odličje. Mlada Gorenjca sta v zbirko kolajn slovenske reprezentance v športnem plezanju dodala 19. in 20. lovoriko s svetovnih prvenstev.

 

Najmlajši član slovenske reprezentance v športnem plezanju na SP v Moskvi Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica) se je na svetovnem prvenstvu najbolj izkazal. Kot tretji v polfinalu težavnosti si je priplezal svoj prvi finale svetovnega prvenstva, kjer je znova pokazal odlično pripravljenost in vrh smeri okronal s srebrno medaljo. “Sliši se več kot odlično – svetovni podprvak v težavnosti! Prezadovoljen sem, da mi je to uspelo, da sem dodal še piko na i svoji dobri sezoni, da sem končno dosegel tisto, za kar sem treniral. Pred finalom so mi rekli, da se lahko zapišem v zgodovino s prvo moško medaljo v težavnosti za Slovenijo, kar mislim, da mi je dalo še dodaten pozitiven pritisk, kaj lahko naredim za ta šport v Sloveniji. Res sem vesel, da mi je tudi to uspelo,” je bil ponosen 19-letni Jeseničan, ki je s srebrom na kranjski tekmi v začetku septembra prvič stopil na zmagovalni oder med člani, sezono svetovnega pokala pa sklenil na četrtem mestu v težavnosti: “Stopničke v Kranju so zagotovo bile potrditev, da sem v dobri formi, in tudi skozi tekmovanje v Moskvi sem videl, da se lahko kosam z najboljšimi, da moram le odplezati, kot znam, in lahko posežem po vrhu.”

Zmage se je veselil  Avstrijec Jakob Schubert, edini, ki je poleg Potočarja dosegel vrh finalne smeri, a imel boljše izhodišče iz polfinala, tretji pa je bil Britanec Hamish McArthur, ki je dosegel vrh, a ga ni uspel zadržati. “Za finalno smer bi rekel, da je bila malo prelahka, kar se je videlo tudi na rezultatih, saj smo bili vsi finalisti precej skupaj. Težavnost je bila dobra, zadnji del je bil malo balvanski, da si se lahko precej spočil za nadaljevanje, za vrh. Skok na začetku je bil nekaj, na kar se moraš posebej pripraviti. Sam sem se poskušal čim manj obremenjevati s tem, naredil sem manjšo napako, zdrs, a sem vesel, da sem se uspel zadržati in sprostiti, da sem lahko potem naredil skok brez težav, a je bilo blizu, da bi že takrat končal nastop. Zato sem vesel, da sem se nato lahko sprostil in me to ni zmotilo za nadaljevanje smeri,” je finalno plezanje podoživel novi svetovni podprvak, ki je v Rusiji že dosegel odmevne uspehe v mladinski konkurenci: leta 2019 je v Voronežu postal mladinski evropski prvak v težavnosti, leto prej pa je v Moskvi na mladinskem svetovnem prvenstvu osvojil srebro v tej disciplini: “Moskva je zame srečen kraj, a mislim, da so bila tekmovanja povsem različna, tudi stena je bila druga, tako da je ta lokacija zgolj naključje, a sem vesel, da sem v Rusiji osvojil tudi naslov evropskega mladinskega prvaka. Očitno imam v Rusiji še dodaten zagon za medalje.” 

 

Na tronu svetovne prvakinje v težavnosti je Janjo Garnbret, ki je prvenstvo v Moskvi izpustila, nasledila Korejka Chaehyun Seo, druga je bila Američanka Natalia Grossman, tudi letošnja balvanska prvakinja, tretja pa Italijanka Laura Rogora. Od boja za odličja se je že v polfinalu poslovila svetovna podprvakinja 2019 v težavnosti Mia Krampl (AO PD Kranj), ki pa je osvojila srebrno medaljo v kombinaciji SP, za katero letos ni bilo posebne tekme, ampak je bila zmnožek uvrstitev v posameznih disciplinah. “V kombinaciji sem računala na dober nastop, saj sem letos zelo veliko vlagala vanjo, trenirala še hitrost in balvane, saj bi se v običajnem letu verjetno bolj pripravljala na težavnost. Sem zadovoljna in vesela, da se je poklopilo in sem dobila medaljo v kombinaciji, čeprav priznam, da je bila konkurenca malo okrnjena. Mi je pa zelo žal, da mi tega ni uspelo pokazati v težavnosti, ker se mi zdi, da sem bila zelo dobro pripravljena in ta nastop zagotovo ni bil popoln in to, kar sem si predstavljala. Najbolj sem zadovoljna, da mi je v hitrosti uspelo narediti dober čas, in z nastopom v kvalifikacijah težavnosti, kjer se mi je kljub živčnosti uspelo sprostiti in dobro odplezati, kar pa mi v polfinalu ni uspelo, zato je bil moj rezultat na koncu slabši od pričakovanega,” je vtise strnila 21-letna športna plezalka z Golnika, 19. v težavnosti, 23. v hitrosti in 29. v balvanih. V ženski konkurenci je v kombinaciji slavila Avstrijka Jessica Pilz, v moški pa Švicar Yanick Flohe.

 

Najuspešnejša med Slovenkami je bila v težavnosti Lučka Rakovec (PK FA) na 14. mestu “Polfinale se zagotovo ni razpletel po mojih željah. Srednji del mi ni bil toliko zahteven, pa tudi dva giba, preden sem padla, sem si odpočila, tako da je bil padec bolj nepričakovan. Ni mi uspelo odplezati, kot sem si želela. Moje svetovno prvenstvo pa – z balvani sem načeloma zadovoljna, s težavnostjo na žalost ne, v kvalifikacijah sem sicer dobro odplezala, a mi tega ni uspelo pokazati še v polfinalu,” je bila razočarana 20-letna Ljubljančanka. Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) je prvenstvo sklenila na 16. mestu, Tjaša Slemenšek (Šaleški AO) se je uvrstila na 21., Lana Skušek (PK Scena) in Martin Bergant (PK Škofja Loka) na 24., Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) na 25. in Milan Preskar (PK Kamnik) na 27. mesto. Anže Peharc (AO PD Kranj), s šestim mestom najuspešnejši slovenski balvanist na svetovnem prvenstvu, pa je težavnost sklenil na 51. mestu.

 

Foto: Gorazd Hren